Κεταμίνη

Image
Ketamine molecule

Η κεταμίνη (υδροχλωρική κεταμίνη) είναι ένα αποσχιστικό αναισθητικό και αναλγητικό (παυσίπονο) φάρμακο. Παρασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 για ιατρική χρήση και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο για αναισθησία και ανακούφιση από τον πόνο τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Σύντομα μετά από την εφεύρεσή της άρχισε να χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγική ουσία με αποσυνδετικές και ψυχεδελικές ιδιότητες.

Η κεταμίνη είναι λευκή/διαφανής όταν είναι καθαρή και συχνά πωλείται ως σκόνη μικροσκοπικών κρυστάλλων. Συχνά συνθλίβεται σε λεπτή σκόνη ώστε να μπορεί να ρουφηχτεί από τη μύτη. Περιστασιακά η σκόνη μπορεί να είναι άλλου χρώματος, όπως υπόλευκη ή καφέ.

Η κεταμίνη κυκλοφορεί επίσης μερικές φορές σε χάπια. Αυτά μπορεί να περιέχουν άλλα φάρμακα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων. Έχει πωληθεί ακόμη και ως χάπια έκστασης ή συγχέεται με αυτά.

Ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν κεταμίνη σε υγρή μορφή (ή τη διαλύουν) και την εγχέουν ως ένεση για ταχύτερη και ισχυρότερη επίδραση. Η χρήση ενέσιμων ουσιών είναι πιο επικίνδυνη για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς υπερβολική ποσότητα και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και λοιμώξεις όπως ο HIV (κοινή χρήση βελονών).

H δοσολογία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το σωματικό βάρος, τα επίπεδα ανοχής, το φύλο και άλλους παράγοντες. Οι παρακάτω δόσεις από το Bristol Drug Science είναι απλά ενδεικτικές, αφορούν την λήψη από την μύτη (σνιφάρισμα) και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά όπως αναφέρεται παραπάνω:

  • Χαμηλή δόση: 15-30 mg
  • Μέτρια δόση: 30-75 mg
  • Υψηλή δόση: 75-150 mg
  • Πολύ υψηλή δόση (k-hole): 150+ mg
     

Η κεταμίνη είναι ένα αποσχιστικό αναισθητικό. Όταν χρησιμοποιείται ιατρικά, χορηγείται σε υψηλές δόσεις που μπλοκάρουν τα σήματα πόνου και κάνουν τους ανθρώπους να χάσουν τις αισθήσεις τους. Οι χαμηλότερες δόσεις που χρησιμοποιούνται ψυχαγωγικά προκαλούν πολύ διαφορετικές επιδράσεις, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων παραισθήσεων, οι οποίες δεν είναι καλά κατανοητές. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των παράξενων καταστάσεων του νου που προκαλούνται προσωρινά από την κεταμίνη και των εμπειριών των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια.
 

Η κεταμίνη είναι ένα βασικό ιατρικό και κτηνιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για αναισθησία και ανακούφιση από τον πόνο σε ένα ευρύ φάσμα περιστάσεων. Η κεταμίνη είναι πολύ λιγότερο πιθανό από άλλα αναισθητικά να καταστείλει την καρδιά και την αναπνοή, γι' αυτό και αποτελεί το αναισθητικό μέσο εκλογής σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και σε περιβαλλοντικές/συγκρουσιακές καταστροφές, όπου υπάρχει ελάχιστο εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, αναισθητικά μηχανήματα ή σταθερές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για την ασφαλή χορήγηση αναισθητικών. Στον δυτικό κόσμο η κεταμίνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κτηνιατρικό αναισθητικό, ιδίως στα άλογα και στα πιο ασυνήθιστα είδη ζώων. Στις ανεπτυγμένες χώρες η κεταμίνη χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για αναισθησία ρουτίνας σε ανθρώπους, καθώς μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις κατά την ανάρρωση- προτιμώνται πιο συμβατικά αναισθητικά όπου υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι αναισθησιολόγοι και κατάλληλος εξοπλισμός για την παρακολούθηση του ασθενούς και την υποστήριξη της αναπνοής.

Η κεταμίνη είναι ισχυρό παυσίπονο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για παιδιά που υποβάλλονται σε επίπονες διαδικασίες, όπως η θεραπεία εγκαυμάτων. Αποτελεί πλέον επίσης σημαντική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν νέες θεραπευτικές χρήσεις της κεταμίνης, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της κατάθλιψης και της ανθεκτικής σε φάρμακα επιληπτικής κρίσης. Μια εφάπαξ χαμηλή δόση κεταμίνης μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα την κατάθλιψη, αν και το αποτέλεσμα δεν διαρκεί μακροπρόθεσμα. Πιστεύεται ότι δρα προκαλώντας τη δημιουργία νέων συνδέσεων (συνάψεις) στον εγκέφαλο. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο στοιχείο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, επειδή τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να δράσουν. Η αυτοθεραπεία με τη χρήση κεταμίνης θέτει τον χρήστη σε κίνδυνο λόγω των βλαβερών επιδράσεων της κεταμίνης και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί μέσω κλινικών μελετών μεγάλης κλίμακας ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.
 

Η κεταμίνη προκαλεί πολύ διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με το αν κάποιος παίρνει λίγη ή πολλή. Πρόκειται για ισχυρή ουσία και είναι εύκολο να πάρει κανείς περισσότερο από ό,τι προβλέπεται. Επομένως, είναι προτιμότερο για τους άπειρους χρήστες να ξεκινούν πρώτα με μια μικρή δόση προτού επιχειρήσουν μεγαλύτερες δόσεις.

Χαμηλές έως μέτριες δόσεις

Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ελαφρότητας (σαν να περπατάτε στο φεγγάρι), ζάλη και ευφορία. Κάνει τις σκέψεις των ανθρώπων να κινούνται σε τυχαίες κατευθύνσεις - οι ιδέες μπορεί να φαίνονται ιδιαίτερες και σημαντικές ή ευχάριστα ή δυσάρεστα μπερδεμένες. Τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται και να ακούγονται διαφορετικά ή κάπως εξωπραγματικά. Υπάρχει πάντα μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχημάτων κατά τη χρήση κεταμίνης. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού, όπως το αλκοόλ, μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να κάνει τις επιδράσεις πολύ ισχυρότερες και πιο επικίνδυνες.

Υψηλότερες δόσεις

Όσο περισσότερη κεταμίνη λαμβάνεται, τόσο πιο δύσκολο είναι να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Αρκετά μεγάλες ποσότητες οδηγούν σε εξαιρετικά περίεργες αισθήσεις, όπως ο διαχωρισμός μεταξύ του νου και του φυσικού σώματος, που κάποιοι βρίσκουν ευχάριστες και άλλοι οδυνηρές. Μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες παρενέργειες όπως ναυτία και εμετός. Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραληρηματικές σκέψεις που μοιάζουν πολύ με εκείνες που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια. Πολύ μεγάλες ποσότητες οδηγούν τους χρήστες να χάνουν εντελώς την επαφή με την ταυτότητα και το περιβάλλον τους, κάτι που ονομάζεται k-holing. Τα άτομα που κάνουν k-holing μπορεί να μην ανταποκρίνονται, αν και μέσα στο μυαλό τους μπορεί να βιώνουν ζωντανές παραισθήσεις. Οι χρήστες μπορεί να έχουν αντιλήψεις και παραισθήσεις που μπορεί να μοιάζουν πολύ πραγματικές και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από υπέροχες συνομιλίες με αγγέλους, μέχρι να είναι πεπεισμένοι ότι πεθαίνουν. Οι κίνδυνοι ατυχημάτων, υπερδοσολογίας και άγχους που περιγράφονται παρακάτω γίνονται όλο και πιο σοβαροί σε υψηλότερες δόσεις.
 

Οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την λήψη κεταμίνης. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν ή καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν σχεδόν πάντα συνδυάσει την κεταμίνη με άλλες ουσίες, ιδίως αλκοόλ. Η λήψη κεταμίνης με διεγερτικά (όπως κοκαΐνη και έκσταση) μπορεί να υπερφορτώσει την καρδιά σας. Η λήψη της με κατασταλτικά (όπως αλκοόλ, GBL ή ηρωίνη) μπορεί να σας κάνει να χάσετε τις αισθήσεις σας γρήγορα και απροσδόκητα και μπορεί να σταματήσει thn αναπνοή σας ή να προκαλέσει εισρόφηση και πνιγμό από τον ίδιο σας τον εμετό.

Η κεταμίνη μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους σε τυχαίο τραυματισμό και θάνατο με διάφορους τρόπους - ακόμη και μικρότερες ποσότητες θα μειώσουν την ικανότητά σας να λαμβάνετε λογικές αποφάσεις ή να αναγνωρίζετε κινδύνους (όπως πχ η κυκλοφορία στον δρόμο). Μεγαλύτερες ποσότητες έχουν αναισθητικές επιδράσεις- άνθρωποι έχουν πεθάνει ξαπλώνοντας έξω σε μια κρύα νύχτα χωρίς να έχουν επίγνωση του κρύου ή πέφτοντας αναίσθητοι στο μπάνιο με αποτέλεσμα τον πνιγμό.

Το ταξίδι με κεταμίνη μπορεί να είναι μια εντελώς συγκλονιστική εμπειρία, ειδικά αν ο χρήστης δεν αναμένει τις ισχυρές επιδράσεις της. Οι χρήστες μπορεί να φρικάρουν ενώ τη λαμβάνουν και μερικές φορές καταλήγουν να μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Τέτοιες κρίσεις άγχους προκαλούν επικίνδυνη ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών, καθώς και ακραία διέγερση. Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία, ακόμη και αν δεν προκαλεί σωματική βλάβη.

Υπάρχουν καταστάσεις υγείας που καθιστούν την κεταμίνη πιο επικίνδυνη;
Τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή που είχαν στο παρελθόν ψυχωτικά επεισόδια θα πρέπει να αποφεύγουν την κεταμίνη. Το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επαναφέρει συμπτώματα ψύχωσης και αυτά μπορεί να επιμείνουν ακόμα και μετά την περίοδο που το φάρμακο βρίσκεται στον οργανισμό.

Οι ουσίες που επηρεάζουν ριζικά τη συνείδηση είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πανικό και φόβο σε άτομα που πάσχουν από άγχος, είτε αυτό έχει διαγνωστεί ως διαταραχή είτε όχι.

Η κεταμίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως αρκετά μικρές, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για άτομα με συναφή προβλήματα υγείας ή που τη συνδυάζουν με άλλες ουσίες.

Μπορεί η κεταμίνη να χρησιμοποιηθεί με άλλες ουσίες;
Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν μετά τη λήψη κεταμίνης, συνήθως την έχουν συνδυάσει με κάποια άλλη ουσία.

Η λήψη με κατασταλτικά (όπως αλκοόλ, GBL , βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium ή οπιούχα όπως η ηρωίνη) μπορεί να σας κάνει να χάσετε τις αισθήσεις σας γρήγορα και απροσδόκητα και μπορεί να σταματήσει η αναπνοή σας ή να προκαλέσει πνιγμό από τον ίδιο σας τον εμετό.

Η λήψη κεταμίνης με διεγερτικά (όπως κοκαΐνη και έκσταση) μπορεί να υπερφορτώσει την καρδιά σας. Η πιθανότητα διέγερσης και άγχους είναι επίσης αυξημένη. Τα διεγερτικά μπορεί να σας κρατήσουν σε κίνηση όταν οι επιδράσεις της κεταμίνης διαφορετικά θα σας είχαν ακινητοποιήσει, αυξάνοντας την πιθανότητα τυχαίου τραυματισμού.

Ποιες είναι οι βλάβες του εθισμού στην κεταμίνη και της στέρησης;
Τα άτομα που είναι εθισμένα στην κεταμίνη μπορεί να υποφέρουν από έντονη επιθυμία, άγχος και δυστυχία, ακόμη και από τρέμουλο και ιδρώτα όταν προσπαθούν να σταματήσουν την χρήση. Αυτά τα συμπτώματα στέρησης δεν είναι επικίνδυνα και τελικά περνούν.

Η εθιστική τακτική χρήση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κεταμίνης στην υγεία και την ευεξία;
Διανοητική εξασθένιση

Η τακτική λήψη κεταμίνης φαίνεται να επηρεάζει το μυαλό, ιδίως τη μνήμη.  Οι επιδράσεις δεν είναι αρκετά σοβαρές ώστε να λογίζονται ως ψυχική διαταραχή, αλλά οι τακτικοί χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι τόσο οξυδερκείς όσο θα έπρεπε. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ κακό για την εργασία, την εκπαίδευση και τις σχέσεις. Αυτές οι επιβλαβείς επιδράσεις φαίνεται να εξασθενούν όταν οι άνθρωποι σταματούν την χρήση.

Βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα

Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κεταμίνης πάνω από δύο φορές την εβδομάδα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά τους και κυρίως στην ουροδόχο κύστη τους. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι μόνιμη. Η πάθηση της ουροδόχου κύστης, που ονομάζεται ελκώδης κυστίτιδα που προκαλείται από την κεταμίνη, ξεκινά με την ανάγκη πολύ συχνής ούρησης και οδηγεί σε επώδυνη ούρηση. Οι πάσχοντες μπορεί να μην ελέγχουν την ούρηση τους και μπορεί να έχουν αίμα στα ούρα τους. Σε μερικούς νέους ανθρώπους οδήγησε σε αφαίρεση ουροδόχου κύστεως, γεγονός που οδηγεί σε στυτική ανικανότητα στους άνδρες και ανικανότητα ούρησης και  στα δύο φύλα για όλη τους τη ζωή. Αυτή η ασθένεια μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση κεταμίνης ή να εμποδίσει τους χρήστες να σταματήσουν, καθώς η κεταμίνη απαλύνει προσωρινά τον πόνο.

Κράμπες κεταμίνης

Οι τακτικοί χρήστες εμφανίζουν έντονο κοιλιακό πόνο που συχνά ονομάζεται k-cramps. Η αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να διαφέρουν από τη βλάβη της ουροδόχου κύστης.
 

Η χρήση κεταμίνης ενέχει πάντα κινδύνους. Ωστόσο, εάν παίρνετε ψυχοδραστικές ουσίες, μπορείτε με κάποια απλά πράγματα να αυξήσετε τις πιθανότητες μιας καλής εμπειρίας, αντί μιας προβληματικής, επιβλαβούς ή ακόμη και θανατηφόρας. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Πόση ποσότητα παίρνετε και πόσο συχνά;

Η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων και η συχνή χρήση ενέχουν υψηλότερους κινδύνους. Οι πιο σοβαρές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης βλάβης της ουροδόχου κύστης, αφορούν τα άτομα που λαμβάνουν κεταμίνη τακτικά.

Οι χρήστες που κάνουν χρήση για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη δόση. Ορισμένοι χρήστες σχεδιάζουν και μετρούν την ποσότητα που σκοπεύουν να πάρουν και έχουν πρόσβαση μόνο σε αυτή την ποσότητα. Διαφορετικά, μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσετε να παίρνετε περισσότερη ποσότητα, ενώ είστε λιγότερο ικανοί να λαμβάνετε λογικές αποφάσεις.  Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αν εσείς ή οι φίλοι σας παίρνετε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ή αν χρησιμοποιείτε κεταμίνη όλο και πιο συχνά, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι εθισμού.

Παίρνετε κάτι άλλο;  Η ανάμειξη ουσιών είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Οι επιδράσεις των ουσιών είναι απρόβλεπτες, αλλά η ανάμειξη ουσιών κάνει τις επιδράσεις στο σώμα και το μυαλό σας ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Οι θάνατοι μετά από χρήση κεταμίνης συνήθως αφορούν την ανάμειξή της με άλλες ουσίες. Η κεταμίνη συν ένα ηρεμιστικό φάρμακο όπως το αλκοόλ μπορεί να σας σταματήσει την αναπνοή.

Πόσο κατάλληλο είναι το περιβάλλον και η ψυχική σας κατάσταση;

Εάν είστε αγχωμένος ή αισθάνεστε πεσμένος, το φάρμακο μπορεί να ενισχύσει αυτά τα συναισθήματα και να σας προσφέρει μια φρικτή εμπειρία. Επιπλέον, αν βρίσκεστε σε ένα αγχωτικό, άγνωστο περιβάλλον με αγνώστους, ο κίνδυνος να περάσετε άσχημα ή να υποστείτε σωματική βλάβη είναι αυξημένος.

Πηγή: Drug Science