Εκπαίδευση

Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση

dadouchos

Φιλοδοξία μας είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να αναβαθμίσουμε την κατανόηση του κοινού για τα ψυχεδελικά, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ μύθων και επιστήμης. Ενώ έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι μας με τη δημοσίευση διεισδυτικών άρθρων και τη δημιουργία της Πύλης Ενημέρωσης για τις ουσιες, το όραμά μας για το μέλλον είναι στιβαρό και πολύπλευρο. Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε διαδικτυακά σεμινάρια που θα διαρκούν πάνω από τρεις μήνες, προσφέροντας εις βάθος γνώσεις και διαδραστικές εμπειρίες μάθησης σχετικά με τις ευεργετικές πτυχές των ψυχεδελικών ουσιών. Παράλληλα, προβλέπουμε να φιλοξενήσουμε μεμονωμένα εργαστήρια, προσκαλώντας προτάσεις από το κοινό για να ενθαρρύνουμε μια ποικιλόμορφη και ολοκληρωμένη εξερεύνηση θεμάτων.

Στα επόμενα σχέδιά μας, η ανάπτυξη και η διανομή εκπαιδευτικού υλικού είναι υψίστης σημασίας. Οραματιζόμαστε να δημιουργήσουμε καλά τεκμηριωμένα φυλλάδια, ενημερωτικά δελτία και πηγές που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για το ευρύ κοινό. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε τους μύθους και να φωτίσουμε τις τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά και θεραπευτικά οφέλη των ψυχεδελικών.

Η μείωση της βλάβης είναι αναπόσπαστο μέρος της αποστολής μας. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε φυλλάδια που όχι μόνο θα ενημερώνουν αλλά και θα καθοδηγούν τα άτομα σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψυχεδελικών. Η συγχώνευση της εκπαίδευσης με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ένας άλλος δρόμος που είμαστε ενθουσιασμένοι να εξερευνήσουμε. Προβλέπουμε τη φιλοξενία προβολών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα χρησιμεύσουν ως πλατφόρμες μάθησης, συζήτησης και σύνδεσης, βυθίζοντας τους συμμετέχοντες στον διαφωτιστικό κόσμο των ψυχεδελικών.

Βρισκόμαστε σε ενα ταξίδι ανάπτυξης, με στόχο να εξελιχθούμε σε ένα κόμβο γνώσης, ασφάλειας και εξερεύνησης στον κόσμος των ψυχεδελικών, εδραιώνοντας της πρωτοβουλίες μας σε αποδείξεις, εμπειρίες και συμμετοχή στην κοινότητα.

Σύντομη Ιστορία του Πολέμου κατά των Ναρκωτικών στην Ελλάδα 1875 - 1950

History of the War of Drugs in Greece

19ος αιώνας: συστηματική καλλιέργεια κάνναβης, ιδιαίτερα σε Αργολίδα, Αρκαδία & Αιτωλοακαρνανία
1880: εμφανίζονται τα πρώτα καταδικαστικά δημοσιεύματα κατά της μαριχουάνας, ενός σημαντικού εξαγωγικού προϊόντος, που διακινείται στα λιμάνια της Ερμούπολης και του Πειραιά.
1891: Αστυνομική διαταγή του 1891 απαγορεύει τη δημόσια χρήση χασίς. Ο χώρος του ρεμπέτικου γίνεται η φωνή της αντίστασης ενάντια σ’ αυτή την απαγόρευση.
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, το 1920 η Ελλάδα κήρυξε παράνομη την καλλιέργεια, την εμπορία και την κατανάλωση χασίς, αλλά όχι τη βιομηχανική κάνναβη, η οποία απαγορεύτηκε μόνο το 1956.
Τα «σκληρά» ναρκωτικά ήταν νόμιμα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: η κοκαΐνη, το όπιο και τα παράγωγά του (ηρωίνη, μορφίνη) είχαν το κρατικό μονοπώλιο από το 1925.
Ταυτόχρονα, αβανγκάρντ Αθηναίοι, όπως τα μέλη της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών της Τανάγρας (γιατρός και συγγραφέας) είχαν πειραματιστεί μέχρι και με το μεξικάνικο πεγιότε.
Στη δεκαετία του 1930, άρχισαν να ξεπροβάλλουν  άρθρα, διαλέξεις ειδικών και εκθέσεις που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους του εθισμού στα ναρκωτικά.
Μετά τη δεκαετία του 1960, το ζήτημα του «εθισμού στα ναρκωτικά» υποχώρησε από τη δημόσια συζήτηση, για να επανέλθει πιο έντονο στη δεκαετία του 1980, όταν, μαζί με τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, αυξήθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης.
1971 - H Διεθνής Σύμβαση επί των ψυχοτρόπων ουσιών συντάσεται από μέλη του ΟΗΕ στην Βιέννη. Η Ελλάδα την επικυρώνει το 1976.
Στη δεκαετία του 1980, ένας εθνικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών ξεκίνησε από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η εκστρατεία, αντέγραψε το μοντέλο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε το 1971 στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Νίξον και παραμένει κυρίαρχη ακόμη και σήμερα.

Η παγκόσμια πρόοδος προς την αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση των ψυχεδελικών έχει πυροδοτήσει εθνικό ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές, βιομηχανικές και ψυχαγωγικές τους ιδιότητες στην Ελλάδα και ανοίγει έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα για ένα μετα-απαγορευτικό του μέλλον στη χώρα μας.