Νέες ερευνες εξετάζουν ψυχεδελικές θεραπείες για πληθώρα διαταραχών

Αυτo το αρθρο παρέχει περιλήψεις τριών πρόσφατων μελετών από έγκριτα ιατρικά περιοδικά - JAMA, Nature Medicine και NEJM - προσφέροντας μια ματιά σε αναδυόμενες επιλογές θεραπείας.

Θεραπεία μίας δόσης με ψιλοκυβίνη για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή: μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη

Image
JAMA MDD study infographic

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA) προτείνει ότι η ψιλοκυβίνη κρατά την υπόσχεσή της ως θεραπεία για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η δοκιμή περιελάμβανε 104 ενήλικες και διεξήχθη σε 11 ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2022. Η μελέτη αποκάλυψε μια ταχεία και παρατεταμένη αντικαταθλιπτική δράση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επίδρασης ήταν εμφανές μέσα σε μία εβδομάδα μετά τη δόση και παρέμεινε σταθερό για τις επόμενες πέντε εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μελέτη δεν ανέφερε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να οφείλονται στη θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη μελέτη JAMA και στο σχετικό κύριο άρθρο. Συστήνουμε ιδιαίτερα το podcast JAMA, που έχει ως καλεσμένους τους συγγραφείς της μελέτης. Το podcast όχι μόνο εμβαθύνει στο σχεδιασμό της δοκιμής αλλά εξερευνά και τις μοναδικές θεραπευτικές δυνατότητές τους. Δίνει έμφαση στη διαδιαγνωστική προσέγγιση της θεραπείας, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο συγκεκριμένα συμπτώματα αλλά και ευρύτερα συναισθηματικά και υπαρξιακά ζητήματα όπως η απόγνωση, η αγωνία και τα αισθήματα ντροπής. Το podcast τονίζει πως ψυχεδελικά όπως η ψιλοκυβίνη μπορούν να προωθήσουν την ανοικτότητα και να διευκολύνουν την επαφή με τα συχνά αποφευχθέντα και καταπιεσμένα συναισθήματα, κάνοντας την αλλαγή μια πραγματική πιθανότητα.

Θεραπεία με Ψιλοκυβινη δείχνει υπόσχεση για τις γυναίκες με Νευρική Ανορεξία: μια μελέτη στo Nature Medicine

Image
Nature Medicine Anorexia study graph

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine έχει ρίξει φως στην πιθανότητα της θεραπείας με ψιλοκυβίνη ως θεραπεία για την Anorexia Nervosa (AN) στις γυναίκες. Η δοκιμή διεξήχθη μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2021 και περιελάμβανε 10 ενήλικες γυναίκες με σκοπό την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της διερευνητικής αποτελεσματικότητας μίας εφάπαξ δόσης 25 mg ψιλοκυβίνης σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη. 

Βασικά Ευρήματα: 

  • Η θεραπεία βρέθηκε να είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. 
  • Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ποικίλα αλλά πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ψυχοπαθολογία της διατροφικής διαταραχής. 
  • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες βρήκαν την εμπειρία ψιλοκυβίνης σημαντική και αποτελεσματική, υποδηλώνοντας θετική επίδραση στη ζωή. 
  • Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες, ελεγχόμενες δοκιμές, προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες για αυτήν την περιβόητα δύσκολη στη θεραπεία διαταραχή. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλήρη μελέτη Nature Medicine εδώ

Kεταμίνη vs. ECT: Μια συγκριτική μελέτη για ανθεκτική στη θεραπεία μείζονα κατάθλιψη δημοσιευμένη στο NEJM

Image
New England Journal of Medicine Ketamine study graph

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της κεταμίνης και της Ηλεκτροσπασμοθεραπείας (Electroconvulsive Therapy, ECT) για τη θεραπεία της μη ψυχωτικής ανθεκτικής στη θεραπεία μείζονος κατάθλιψης. Στη μελέτη συμμετείχαν 403 ασθενείς και διενεργήθηκε σε πέντε κλινικές περιοχές. 

Βασικά Ευρήματα: 

  • Η κεταμίνη αποδείχτηκε μη κατώτερη της ECT, με το 55,4% των ασθενών στην ομάδα της κεταμίνης να παρουσιάζει ανταπόκριση σε σύγκριση με το 41,2% στην ομάδα ECT. 
  • Η ECT συνδέθηκε με μείωση της ανάκλησης μνήμης, ενώ η κεταμίνη συνδέθηκε με αποσυνδετικές εμπειρίες. 
  • Και οι δύο θεραπείες έδειξαν μεταβλητά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής που αναφέρθηκε από τον ασθενή. 

Η μελέτη τονίζει τη δυνατότητα της κεταμίνης ως εναλλακτική λύση για την ECT για τη θεραπεία αυτής της μορφής κατάθλιψης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις λιγότερες γνωστικές παρενέργειες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλήρη μελέτη NEJM εδώ.

Υ.Γ.: Πολλες περισσότερες έρευνες είναι στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της σύντομα προς δημοσίευση δεύτερης Φάσης 3 μελέτης που εστιάζει στην υποβοηθούμενη από MDMA θεραπεία για PTSD. Θα σας κρατάμε ενήμερους για αυτές τις σημαντικές εξελίξεις.

Πηγή: Parea.eu