Καιρός να βγούμε από την ψυχεδελική ντουλάπα

Image
Psychedelic Earth/Gaia

Πόσοι από μας βρίσκονται ακόμα κλεισμένοι στην «ψυχεδελική ντουλάπα»;

Ο Tim Ferriss κάποτε είπε ότι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι που γνωρίζει προσωπικά είναι τακτικοί χρήστες ψυχεδελικών ουσιών.

Ο Steve Jobs έκανε την πασίγνωστη δήλωση ότι το LSD ήταν μια «εξαιρετικά βαθιά εμπειρία» και «ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα» που έκανε ποτέ στη ζωή του.

Οι έρευνες που επικυρώνουν την ισχυρή ευεργετική επίδραση των ψυχεδελικών ουσιών συνεχώς συσσωρεύονται.

Πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι, συμπεριλαμβανομένου του Πλάτωνα και άλλων θεμελιωτών του δυτικού πολιτισμού, πιθανότατα εμπνεύστηκαν από ψυχεδελικές εμπειρίες.

Image
Plato with psychedelic background

Λαμπρά μυαλά όπως ο Aldous Huxley, ο Robert Anton Wilson, ο Terence McKenna, ο Carl Sagan και ο Tao Lin έχουν γράψει με δέος για τις ενθεογενείς εμπειρίες τους που τους άλλαξαν τη ζωή.

Παρ’ όλα αυτά, αμέτρητα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σιωπηλοί σχετικά με την προσωπική τους χρήση ψυχεδελικών ουσιών.

Γιατί;

Φοβούνται τις συνέπειες στον πραγματικό κόσμο.

Το να μιλήσει κανείς ανοιχτά για την προσωπική χρήση ψυχεδελικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό από οικογενειακούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς κύκλους – για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ποινής φυλάκισης (ή και χειρότερα σε ορισμένες χώρες).

Το προβεβλημένο ταμπού κατά των ψυχεδελικών, που διαδόθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών του εξωφρενικά μυωπικού «πολέμου κατά των ναρκωτικών», ζει και βασιλεύει στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη, όπως και οι μεσαιωνικοί νόμοι που προσπάθησαν να απαγορεύσουν την εξερεύνηση της συνείδησης με τη χρήση ενθεογόνων.

Όμως, όπως τραγούδησε ο Μπομπ Ντύλαν, «the times, they are a’changin’.» (οι καιροί αλλάζουν)

Μια ψυχεδελική αναγέννηση;

Βιώνουμε μια παγκόσμια μεταβολή στην ατμόσφαιρα και τη διάθεση γύρω από τα ψυχεδελικά.

 

Η κάνναβη, ένα ήπιο ψυχεδελικό με αμέτρητες φαρμακευτικές ιδιότητες, έχει πλέον νομιμοποιηθεί στον Καναδά και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 

ΣτΜ: Πέρα της φαρμακευτικής χρήσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης, όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ή σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν τη χρήση και την πώληση, όπως η Γερμανία.

Image
How to change your mind book cover

Το βιβλίο του διάσημου δημοσιογράφου Michael Pollan How to Change Your Mind και άλλα παρόμοια βιβλία έχουν μεταφέρει τα ψυχεδελικά στη σφαίρα του «αξιοπρεπούς διαλόγου».  

ΣτΜ: Ο τίτλος του βιβλίου είναι λογοπαίγνιο: το “how to change your mind” μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα «πώς να αλλάξετε το μυαλό σας» αλλά και «πώς να αλλάξετε άποψη» – κάτι το οποίο ο Michael Pollan όντως έκανε σχετικά με τα ψυχεδελικά κατά τη συγγραφή του βιβλίου του.

Πολλοί επιστήμονες, με τον δικό τους συγκροτημένο τρόπο, εκφράζουν με ενθουσιασμό τις νέες, εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της ψυχεδελικής επιστήμης.

Ψυχεδελικά συνέδρια και διαλέξεις αρχίζουν να γίνονται κοινός τόπος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το 2019, το Ντένβερ, στο Κολοράντο, αποποινικοποίησε τα μανιτάρια με ψιλοκυβίνη. ΣτΜ: Από το 2022, είναι νόμιμα σε όλη την πολιτεία.

Στη συνέχεια, το Όκλαντ της Καλιφόρνια το πήγε ένα βήμα παραπέρα αποποινικοποώντας τα μαγικά μανιτάρια, το πεγιότε, την αγιαουάσκα και το DMT.

ΣτΜ: Τα μανιτάρια είναι πλέον νόμιμα και στην πολιτεία του Oregon, της Alberta στον Καναδά, αλλά έχουν πάρει έγκριση και για χρήση σε ψυχοθεραπευτικό περιβάλλον στην Αυστραλία (μαζί με το MDMA).

Η αγιαουάσκα χρησιμοποιείται νόμιμα σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την αιγίδα της «θρησκευτικής ελευθερίας».

Νόμιμα ψυχεδελικά κέντρα (retreats) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε προοδευτικά μέρη σε όλον τον κόσμο που είναι φιλικά προσκείμενα προς αυτά τα θαυμαστά φυτά.

Συμβαίνουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, και φαίνεται πως είμαστε στην αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης.

Ο κόσμος φαίνεται να ξανααποκτά επίγνωση των εκπληκτικών θεραπευτικών και μεταμορφωτικών ιδιοτήτων των ψυχεδελικών φυτών.

Η πιο κατάφωρη περίπτωση λογοκρισίας στην ιστορία της ιατρικής μπορεί σύντομα να είναι παρελθόν, και μια υγιέστερη προσέγγιση στα ψυχεδελικά φαντάζει πλέον εφικτή.

Και αυτήν τη φορά, ενσωματώνοντας τα διδάγματα της δεκαετίας του ’60, θα είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι να αποφύγουμε τα λάθη που προέκυψαν από τον υπερβάλλοντα ζήλο του χθες. Θα επικεντρωθούμε στις θεραπευτικές εφαρμογές, στην «καλυτέρευση των ανθρώπων που είναι ήδη καλά» και στην ψυχεδελική παιδεία. Θα εστιάσουμε στην ανάγκη να διατηρηθεί ο σεβασμός για την πραγματική δύναμη αυτών των φυτών και τη θεμελιώδη σημασία του βιώματός τους σε ένα σοφά καλλιεργημένο πλαίσιο.

Γιατί μη γελιέστε: η ισχύς των ψυχεδελικών είναι καθόλα πραγματική.

Μιλάμε για υποβοηθήματα που αναδιαμορφώνουν το μυαλό, ξυπνούν την ψυχή και ξεκλειδώνουν νέες φωτεινές διαστάσεις συνειδητότητας και εμπειρίας. Οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με ταπεινότητα, σεβασμό και μια οπτική που θα έχει ως σύμβουλο τη σοφία των γηραιότερων.

Αν καταφέρουμε να πορευτούμε με βάση μια τέτοια προσέγγιση, μπορεί και να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πραγματικής ψυχεδελικής αναγέννησης – μιας εκ νέου ανακάλυψης και επανένταξης αυτών των χημικών ενώσεων στη φαρμακευτική εργαλειοθήκη της ανθρωπότητας.

Και η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη…

Πριν όμως επεκταθώ, θα σας πω τη δική μου ιστορία.

Η ανάδυση μου από την ψυχεδελική ντουλάπα

Είμαι κάποιος που ήταν λίγο-πολύ κλεισμένος στην ψυχεδελική ντουλάπα από τότε που δοκίμασα για πρώτη φορά «μαγικά μανιτάρια» πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Έχω αφήσει πολλά υπονοούμενα στη δουλειά μου σχετικά με τις ψυχεδελικές μου περιπέτειες – και, στην τελική, για όνομα του θεού, είμαι ο συνδιαχειριστής των HighExistence και Apotheosis – αλλά ποτέ πριν δεν είχα μιλήσει ή γράψει δημόσια και εκτενώς για τις εμπειρίες μου.

Ως εδώ και μη παρέκει.

Η κύρια αιτία της μυστικοπάθειάς μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι προέρχομαι από μια αρκετά συντηρητική χριστιανική οικογένεια – μια οικογένεια που αγαπώ πολύ βαθιά – και στην οικογένειά μου, τα «ναρκωτικά» θεωρούνται γενικώς διαβολικά πράγματα με τα οποία μπλέκουν μόνο τα αποβράσματα και οι αποτυχημένοι.
 

Image
Cannabis propaganda poster

Γνώριζα ότι θα ήταν αδιανόητο να εξηγήσω στην οικογένειά μου ότι υπάρχει μια ορισμένη κατηγορία «ναρκωτικών», γνωστά ως ψυχεδελικά ή ενθεογόνα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον μη εθιστικά και εξαιρετικά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση, και ότι αυτά έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν εμπειρίες τόσο θαυματουργές που ακούγονται αδύνατες – ώσπου να τις ζήσει κανείς προσωπικά.

Ήξερα ότι κάποιοι από τους συγγενείς μου θα έδειχναν αποστροφή και δυσπιστία στις προσπάθειές μου να τους εξηγήσω πώς διάφορα ενθεογόνα «φυτικά φάρμακα» χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από αμέτρητους πολιτισμούς παγκοσμίως για πνευματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς και ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να αποφέρουν πολυάριθμα οφέλη – από τη θεραπεία της κατάθλιψης και το κόψιμο εθισμών μέχρι τη μείωση του άγχους και τη δημιουργία μιας εντελώς νέας αίσθησης θαυμασμού, ειρήνης και προορισμού, μεταξύ πολλών άλλων.

Λοιπόν, δεν νομίζω ότι αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φίλοι, μέλη της οικογένειάς μου και συγγενείς μου που θα μάθουν για τα ψυχεδελικά μου ταξίδια και θα με καταδικάσουν για πάντα, θεωρώντας με ένα είδος αποξενωμένου, περίεργου μαύρου πρόβατου, μιας χαμένης ψυχής που χαράμισε τις δυνατότητές της.

Και ξέρετε κάτι; Έχω συμφιλιωθεί με αυτήν την πιθανότητα.

Γνωρίζω ότι είμαι ένα πρόσωπο με διάυγεια που ζει καλά και προσπαθεί με ειλικρίνεια να βοηθήσει τον πλανήτη. Σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου. Αν οι άλλοι θέλουν να με κρίνουν παρά τις άφθονες ενδείξεις ότι είμαι ένα άτομο που ευημερεί και έχει σώας τας φρένας, αυτό έχει να κάνει μαζί τους, όχι μαζί μου.

Μπορεί να λάβω μερικές παράξενες ματιές σε χριστουγεννιάτικα τραπέζια ή κανένα θορυβημένο μέιλ, αλλά δεν πειράζει, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Και θα προσκαλέσω όποιον θέλει να κάνει μια ήρεμη, έξυπνη συζήτηση για το θέμα να επικοινωνήσει μαζί μου.

Πολύ απλά δεν μπορώ να παραμείνω άλλο σιωπηλός.

Γιατί η ώρα είναι τώρα.
Και όπως ανέφερα ήδη, τα ψυχεδελικά έχουν πραγματικά ωφέλη.

Στα Apotheosis retreat μας, τα έχω δει κυριολεκτικά να αλλάζουν ζωές.

Image
Group photo in a Maloca

Τα έχω δει να επανασυνδέουν ανθρώπους με τους εαυτούς τους, τους άλλους, τη φύση, με έναν τρόπο που επαναπροσδίδει στη φύση τη μαγική της υπόσταση και αλλάζει τα πάντα.

Τα έχω δει να ξεκλειδώνουν ειρήνη, χαρά, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, αγάπη (και προς τον εαυτό), νόημα και την αίσθηση του θαυμασμού για τη ζωή με έναν τρόπο που δεν πίστευα δυνατό.

Τα έχω δει να θεραπεύουν ανθρώπους με τρόπους που δεν ήξεραν ότι μπορούσαν να θεραπευτούν. Τα έχω δει να διαμεσολαβούν ώστε να λάβουν χώρα υπερβάσεις που οι συμμετέχοντας εκλάμβαναν κυριολεκτικά ως θαύματα.

Εγώ προσωπικά είχα τις πιο αξιοθαύμαστες εμπειρίες της ζωής μου χάρη στα ψυχεδελικά, κυρίως με Αγιαουάσκα και ψιλοκυβίνη. Έχουν αναβαθμίσει την υπόσταση μου αφάνταστα και είμαι αιώνια ευγνώμων για τα δώρα που προσφέρανε στην συνειδητότητά μου. Είμαι απίστευτα χαρούμενος που είμαι ζωντανός.

Αλλά όλο αυτό πάει και πιο βαθιά.

Τα οφέλη των ψυχεδελικών σε ατομικό επίπεδο μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, αλλά οι δυνατότητες που διαθέτουν ώστε να μας βοηθήσουν σε συλλογικό επίπεδο είναι ένας ίσως πιο βαθύς λόγος που ένιωσα το κάλεσμα να τα συζητήσω.

Το τελεσίγραφο της ανθρωπότητας

«Γινόμαστε ισχυροί σαν θεοί, αλλά χωρίς την αγάπη και τη σοφία των θεών, οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή».
Daniel Schmachtenberger
 

Ζούμε σε μια κομβική στιγμή στην ιστορία της Γης.

Γινόμαστε ισχυροί σαν θεοί μέσω της τεχνολογίας, μιας πρωτόγνωρης δύναμης να δημιουργούμε και να καταστρέφουμε κόσμους.

Όμως απαιτείται η ανάλογη φροντίδα, αγάπη και σοφία για να αποφύγουμε την κατάχρηση αυτής της φαινομενικά θεϊκής τεχνολογίας.

Με την ύπαρξη της εκθετικά αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, οι φυλετικοί καβγάδες της ανθρωπότητας και η εγωιστική κυριαρχία πάνω στη Φύση είναι συνταγή για καταστροφή. Αυτές οι συνήθειες χιλιετιών πρέπει να κοπούν.
 

Image
Either war is obsolete or man is

Τον επόμενο ή μεθεπόμενο αιώνα, το πιθανότερο είναι ότι είτε θα βιώσουμε μια άνευ προηγουμένου άνοδο προς κάποιο νέο επίπεδο συλλογικής σοφίας/νοημοσύνης, είτε θα αποδεκατιστούμε – μαζί με μεγάλο μέρος της βιόσφαιρας.

Είμαστε λοιπόν σε ένα σταυροδρόμι, όπως λένε.

Η ανθρωπότητα είτε θα ανέβει επίπεδο είτε ως είδος θα αυτοκτονήσει μαζικά.

Δεν υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα σενάρια. Ή θα ανεβούμε επίπεδο, ή την κάτσαμε τη βάρκα πανηγυρικά.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη σκέψη, το ξέρω, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι θα την αγνοήσουν ή απλώς θα προσπαθήσουν να την εκλογικεύσουν.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας προτείνω το εξής: η κατάστασή μας δεν είναι λόγος απόγνωσης ή πανικού. Ο φόβος είναι ο δολοφόνος της ψυχής. Μην ενδίδετε στον φόβο.

Όχι, η κατάστασή μας δεν είναι λόγος για να φοβάστε – είναι αφορμή για διαύγεια. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω:

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, ακόμα και στα χειρότερα σενάρια, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, όλα θα παραμείνουν εντάξει – όπως πρέπει να είναι.

Δεν μπορούμε να βλάψουμε την Ουσία της Φύσης, την θεμελιώδη ουσία της ίδιας της Ύπαρξης. Η Ολότητα είναι πάντα και θα είναι για πάντα Καλά στο πιο βαθύ επίπεδο, ό,τι κι αν συμβεί. Οι μυστικιστές το λένε αυτό από την προϊστορία, κι εγώ ο ίδιος το έχω βιώσει προσωπικά. Σκεφτείτε το μια στιγμή: πώς θα μπορούσε ποτέ η ίδια η Ύπαρξη να είναι οτιδήποτε πέρα από «μια χαρά»;

Ωστόσο, παραδόξως, είναι ταυτόχρονα αλήθεια ότι μια μαζική εξαφάνιση θα ήταν μαλακία τεραστίων διαστάσεων για εμάς και όλη τη ζωή στη Γη.

Οι τύχες τρισεκατομμυρίων όντων αισθανόμενων όντων, τώρα ζωντανών ή που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μοίρα της Γης, με τη μοίρα της ανθρωπότητας.

Κατά κάποιον τρόπο, η ίδια η ύπαρξη φαίνεται να είναι και ένα είδος μηχανής αύξησης της καινοτομίας και της πολυπλοκότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι κατά μια ορισμένη έννοια η Ύπαρξη θα «προτιμούσε» να ανεβούμε επίπεδο, να αποκαταστήσουμε την αρμονία στη Γη και να συνεχίσουμε να ανθίζουμε, να ευημερούμε και να δημιουργούμε με όλο και πιο όμορφους και πρωτότυπους τρόπους.

Μετά από όλα αυτά, ίσως μπορείτε να καταλάβετε γιατί πιστεύω ότι η κατάστασή μας μπορεί να προσφέρει διαύγεια: είτε θα φτάσουμε ένα νέο επίπεδο συλλογικής φώτισης, είτε θα αντιμετωπίσουμε τον πρόωρο τερματισμό αυτού που μέχρι τώρα ήταν μια επική ιστορία – η ιστορία του είδους μας και αμέτρητων άλλων γήινων ειδών.

Μου έρχεται στο μυαλό μια φράση του Elon Musk:

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε να αυξήσουμε το εύρος και την κλίμακα της ανθρώπινης συνείδησης προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν. Ειλικρινά, το μόνο που έχει νόημα είναι να προσπαθήσουμε για μια μεγαλύτερη συλλογική φώτιση.

Ας φωτιστούμε λοιπόν, παιδιά!

Αυτό ξεκινά από τη βασικότερη μονάδα της ανθρωπότητας: τα άτομα, σαν κι εσάς κι εμένα.

Ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούμε ως αναζητητές της σοφίας.

Είναι καιρός να κάνουμε τη βαθιά, δύσκολη εσωτερική δουλειά για να διευρύνουμε τη συνειδητότητά μας.

Είναι καιρός να ξεκλειδώσουμε νέα επίπεδα αγάπης, συμπόνοιας, νόησης, φώτισης.

Image
Psychedelic Imagery

Ψυχεδελική φώτιση;

Ας τα φέρουμε όλα αυτά στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε: τα ίδια τα ψυχεδελικά.  

Μη βιάζεστε – δεν θα αρχίσω κανένα λογύδριο για το πώς «ΤΑ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΠΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!1!»  

Οι ψυχεδελικές ουσίες δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε την απόλυτη απάντηση στο ερώτημα του πώς το ανθρώπινο είδος θα φτάσει έναν ανώτερο τρόπο ύπαρξης.  

Μάλλον είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο από τα πολλά που πρέπει να αξιοποιήσουμε.  

Με άλλα λόγια, δεν θα λύσουν τα πάντα, αλλά χωρίς αμφιβολία μπορούν να βοηθήσουν.  

Οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν τη δύναμη να ξυπνούν ταχύτατα στους ανθρώπους μια αίσθηση συμπόνοιας, οικολογικής συνείδησης και σοφίας – μια αίσθηση ότι αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας αισθανόμενων όντων.  

Αυτή τους η ιδιότητα, σε συνδυασμό με την τάση τους να αφυπνίζουν τη δημιουργικότητα, την αγάπη, την ειρήνη, τη σύνδεση, την πνευματική ταπεινότητα και μια φλογερή επιθυμία για βοήθεια στον υπόλοιπο κόσμου, τα καθιστούν ανεκτίμητα εργαλεία στην προσπάθεια αποφυγής της καταστροφής αλλά και της ανύψωσης όλων των γήινων όντων σε νέα ύψη ευημερίας.  

Υπόθεση: οι δεξιότητες που αφυπνίζουν τα ψυχεδελικά, σε έναν ανατριχιαστικό βαθμό, είναι ακριβώς αυτές που χρειαζόμαστε επειγόντως προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις του 21ου αιώνα.  

Αναλογιστείτε μια στιγμή ότι ίσως αυτό να μην είναι απλώς μια σύμπτωση. Οι εμπειρίες μου με τα ψυχεδελικά μου έχουν δείξει ότι ο κόσμος των φυτών είναι πολύ πιο ζωντανός, αισθανόμενος, ευφυής, επικοινωνιακός και διασυνδεδεμένος από ό,τι γενικά αντιλαμβανόμαστε.  

Σε ορισμένες υπερεγωϊκές καταστάσεις συνειδητότητας, η ίδια η Γη μου είχε φανεί να κατέχει ένα είδος υπερ-οργανισμικής συνειδητότητας, μιας «γεωβιοσφαιρικής» νοημοσύνης. Είναι άραγε τόσο τραβηγμένο να φανταστούμε ότι η Γη διαθέτει ένα είδος πλανητικού ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλει στη δική της αυτοθεραπεία με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων μπορεί να είναι η μετάδοση ιερής ή και ξεχασμένης σοφίας μέσω ψυχεδελικών φυτών στους δυσαρμονικούς ανθρώπινους πιθήκους, οι οποίοι τα τελευταία χιλιάδες χρόνια έχουν «ξεφύγει» κι έχουν μπει σε μια τροχιά παραπλανημένης, εγωκεντρικής κατάκτησης της Φύσης;

Ρε φίλε, δεν ξέρω. Δεν είμαι δογματικός γι’ αυτά τα πράγματα – απλώς σου λέω τι μου «είπαν» τα φυτά. Γι’ αυτόν και για άλλους λόγους είμαι πραγματικά αισιόδοξος για το μέλλον μας – πιστεύω ότι τελικά θα ανεβούμε επίπεδο.  

Αλλά το αν μπορείτε ή όχι να συμμεριστείτε θεωρίες που μιλάνε για μια ενσυνείδητη Γαία δεν είναι τελικά τόσο σημαντικό. Το κρίσιμο που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι τα ψυχεδελικά πραγματικά θεραπεύουν και διαφωτίζουν, και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  

Λιώνουν τις πληγές και τα μπλοκαρίσματα, επιτρέποντας στην αγάπη να ρέει ελεύθερα.  

Διαμεσολαβούν για την άμεση εμπειρία του ότι τα πάντα είναι συνδεδεμένα και ότι υπάρχει ανθρωπιά σε υπάρχει σε όλον τον κόσμο.  

Ενισχύουν δραματικά την επαφή με τη βιόσφαιρα στο σύνολό της, καθώς και τη συμπόνοια για όλη την αισθανόμενη ζωή.  

Ξαναενεργοποιούν την έμφυτη περιέργεια και τον «νου του αρχάριου», επιτρέποντας μας να δούμε τον κόσμο από την αρχή και να ξεκλειδώσουμε νέα ύψη διορατικότητας, νοημοσύνης και δημιουργικότητας.

Διώχνουν τον φόβο, τον θυμό και τη μνησικακία, αντικαθιστώντας τα με δέος, αποδοχή και ευγνωμοσύνη.

Επιτρέπουν την πρόσβαση σε νέους βαθμούς επίγνωσης και εσωτερικής ευρυχωρίας, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να δούμε τα δικά μας συναισθηματικά, νοητικά και συμπεριφορικά μοτίβα με αυξημένη διαύγεια και να τα αλλάξουμε.

Τείνουν να βελτιώνουν όλες τις σχέσεις μας, παρέχοντας πρόσβαση σε νέα επίπεδα ενσυναίσθησης, συμπόνοιας, αγάπης του εαυτού και των άλλων, συναισθηματικής νοημοσύνης και διαπροσωπικής κατανόησης.

Ταπεινώνουν και εκθρονίζουν το υπερτροφικό ανθρώπινο εγώ, απελευθερώνοντάς μας από τα βάσανα της υπερβολικής ταύτισης με τις εγωκεντρικές αφηγήσεις του.

Εξαλείφουν την αίσθηση της αποξένωσης και του διαχωρισμού που ταλανίζει τόσους πολλούς στον λαβύρινθο της σύγχρονης ζωής, φωτίζοντας τη θεμελιώδη αλήθεια της βαθιάς σύνδεσής μας με τα Πάντα.

Ωθούν τους ανθρώπους να υπερβούν τις δογματικές ιδεολογίες και τις στενές ενδοομαδικές ταυτότητές τους, οι οποίες έχουν προκαλέσει ασύλληπτη αιματοχυσία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και κρατούν την ανθρωπότητα διαιρεμένη εναντίον του εαυτού της.

Διευκολύνουν τις άμεσες αναμετρήσεις με το Μυστήριο της Ύπαρξης, χαρίζοντας μας μια ανανεωμένη αίσθηση κοσμικής περιέργειας, ευλάβειας και θαυμασμού – μια αίσθηση ότι το Ιερό ενυπάρχει στο καθετί.

Τα κάνουν όλα αυτά και πολλά περισσότερα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα ψυχεδελικά είναι τα πιο ισχυρά μεταμορφωτικά εργαλεία γνωστά στον άνθρωπο.

«Σοβαρά, ρε φίλε;!;;;;!»

Σοβαρά.

Αφού έχουμε κατανοήσει όλα αυτά, μπορούμε να αντιληφθούμε την αστρονομική αδικία της σχεδόν παγκόσμιας μη-νομιμότητας των ψυχεδελικών, και μπορούμε να δούμε την τεράστια σημασία της εκκολαπτόμενης Ψυχεδελικής Αναγέννησης.

Αν και τα ψυχεδελικά δεν αποτελούν την Τελική Λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας, είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε τους εαυτούς μας και τον υπέροχο πλανήτη μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μνημειώδες χάσμα στην ιστορία του είδους μας, και η σχέση μας με τα ψυχεδελικά μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί που θα καθορίσει αν θα μάθουμε να πετάμε ή θα γκρεμοτσακιστούμε σε απύθμενα βάθη.

Γι’ αυτό θεωρήστε το παρόν κείμενο μια έκκληση για δράση: χρειαζόμαστε την ειλικρίνειά σας σχετικά με τις εμπειρίες σας με τα ψυχεδελικά.

Ίσως όχι αυτήν την εβδομάδα. Ίσως όχι φέτος. Ίσως όχι για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν ξέρω την προσωπική σας κατάσταση, και η ψυχούλα μου το ξέρει πόσον καιρό μου πήρε να αρχίσω επιτέλους να μιλάω ανοιχτά για αυτές τις εμπειρίες.

Αρχίστε όμως να το σκεφτέστε. Μοιραστείτε την εμπειρία σας, αν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Όσοι περισσότεροι βγούμε μπροστά και ανοιχτούμε, τόσο περισσότερο θα κανονικοποιήσουμε και θα επικυρώσουμε τα ψυχεδελικά ως χρήσιμα εργαλεία για τη θεραπεία, την αυτοπραγμάτωση και την πνευματική ανάπτυξη.

Και καθώς αυτή η συζήτηση θα αποκτά δυναμική και φτάνει μια κρίσιμη μάζα, θα βλέπουμε την αλυσιδωτή αντίδραση να επιταχύνεται.

Αν όλα πάνε καλά, θα γίνουμε μάρτυρες της σταδιακής εμφάνισης μιας υγιούς νομοθεσίας που θα διευκολύνει την ασφαλή, νόμιμη, συνετή, υπεύθυνη και ευρεία χρήση αυτών των καταλυτών της βελτίωσης και της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Μπορεί αυτό να συμβεί πραγματικά; Είμαστε πραγματικά έτοιμοι γι’ αυτό;

«Πρέπει συνεχώς να πηδάμε από γκρεμούς και να αναπτύσσουμε τα φτερά μας καθώς πέφτουμε», έγραψε ο Kurt Vonnegut.

Είτε είμαστε έτοιμοι είτε όχι, τώρα είναι η στιγμή.

Ο χρόνος κυλάει.

Ή θα ανεβούμε επίπεδο, ή θα αυτοκαταστραφούμε.

Όποια εργαλεία φώτισης και να έχουμε στη διάθεσή μας, οφείλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Διότι πολύ σύντομα το πέρασμα του χρόνου θα μας αναγκάσει να δράσουμε – θα μας σπρώξει από έναν γκρεμό που μας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

Και το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι: θα είμαστε έτοιμοι να πετάξουμε;

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με την την ασφάλεια: τα ψυχεδελικά δεν είναι για όλους και πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια. Πριν εισέλθετε σε αυτό το πεδίο, είναι συνετό να κάνετε την έρευνά σας και να καταλάβετε αν μπορεί να έχετε κάποια αντένδειξη σχετικά με τη χρήση ψυχεδελικών λόγω ψυχικής ασθένειας ή λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων. Συνιστώ να διαβάσετε το The Essential Psychedelic Guide στο Erowid, ειδικά την ενότητα για την “Ψυχεδελική ασφάλεια”, καθώς και αυτό το άρθρο για τους ψυχεδελικούς μύθους. Αν αισθάνεστε ότι καλείστε να βιώσετε τα ψυχεδελικά φάρμακα, κάντε το με σύνεση. Τις καλύτερες ευχές μου. <3

Μετάφραση του άρθρου It’s Time to Step Out of the Psychedelic Closet στο High Existence από τον Jordan Bates.