5-MEO-DMT (mebufotenin)

Image
5-MEO-DMT molecule

Το 5-MeO-DMT είναι ένα φυσικό ψυχεδελικό που βρίσκεται στο δηλητήριο του φρύνου του ποταμού Κολοράντο, Bufo Alvarius, γνωστού επίσης ως φρύνου της ερήμου Sonora. Το κάπνισμα του 5-MeO-DMT προκαλεί μια σύντομη αλλά έντονη ψυχεδελική εμπειρία ή "ταξίδι", με παραισθησιογόνα αποτελέσματα που είναι σημαντικά ισχυρότερα από εκείνα που προκαλεί το DMT (το κύριο ψυχοδραστικό μόριο που βρίσκεται στην Ayahuasca). Παρά το γεγονός αυτό, η διαφορά μεταξύ του 5-MeO-DMT και του DMT είναι μόνο μία μεθοξυ ομάδα και είναι δομικά παρόμοια με άλλα ψυχεδελικά όπως η ψιλοκυβίνη.

Η χρήση του 5-MeO-DMT ως ψυχεδελικό έχει εντοπιστεί πριν από περίπου 3000 χρόνια με τη μορφή θρυμματισμένων σπόρων, γνωστών ως "Yopo", οι οποίοι χρησιμοποιούνται ακόμη σε πνευματικές τελετές στη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Το 5-MeO-DMT συντέθηκε για πρώτη φορά το 1936 από τους χημικούς Toshio Hoshino και Kenya Shimodaira και αναγνωρίστηκε ως ενεργό συστατικό των ταμπάκων του Αμαζονίου το 1959. Έκτοτε, το 5-MeO-DMT έχει ανιχνευθεί στο ανθρώπινο αίμα, στα ούρα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το νόμιμο 5-MeO-DMT ήταν εύκολα διαθέσιμο στο διαδίκτυο ως "ερευνητικό χημικό" και γινόταν όλο και πιο δημοφιλές πριν καταστεί παράνομο στις ΗΠΑ το 2011, μετά το οποίο πολλές άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα και απαγόρευσαν την ουσία. Λόγω αυτών των περιορισμών, η έρευνα για το 5-MeO-DMT είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ελάχιστες μελέτες έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Bufo Alvarius Φρύνος (Φρύνος του ποταμού Κολοράντο)

Ως αμυντικός μηχανισμός, ο φρύνος του ποταμού Κολοράντο εκκρίνει μια λευκή γαλακτώδη ουσία που ονομάζεται "Μπουφοτοξίνη" από τις περιοχές πίσω από τα μάτια του που ονομάζονται "παρωτοειδείς αδένες". Όταν αποξηραίνεται, αυτή περιέχει έως και 30% 5-MeO-DMT κατά μάζα, μαζί με άλλες ουσίες όπως η μπουφοτενίνη, η DMT, η NMT, η DET, η Ν-μεθυλοσεροτονίνη και η μπουφογενίνη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του συνθετικού 5-MeO-DMT και αυτού που εκκρίνεται από τον φρύνο Bufo Alvarius, ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συλλογή της Μπουφοτοξίνης στους τοπικούς πληθυσμούς φρύνων στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.
Η περιεκτικότητα σε 5-MeO-DMT των φυσικών εκκρίσεων των φρύνων μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των δειγμάτων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ακριβή δοσολογία. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο επειδή το 5-MeO-DMT είναι πολύ ισχυρό, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, και οι επιδράσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δόση, ακολουθώντας μια απότομη καμπύλη δόσης-απόκρισης.
 

Σύνθεση 5-MeO-DMT

Το 5-MeO-DMT καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή συνθετικής λευκής, κρυσταλλικής σκόνης. Οι τυπικές δόσεις του 5-MeO-DMT είναι πολύ μικρές, συνήθως 5mg, οπότε θα πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή με τη χρήση ακριβών ζυγών και την έρευνα των κατάλληλων δόσεων. Το 5-MeO-DMT σε αυτή τη μορφή συνήθως είτε ατμοποιείται και εισπνέεται είτε, σπανιότερα, γίνεται ενδορρινική χρήση.

Σπόροι Anadenanthera (Yopo)

Ορισμένα δέντρα του γένους Anadenanthera περιέχουν 5-MeO-DMT. Υπάρχει μια μακρά ιστορία χρήσης αυτών των σπόρων ως σαμανικών ταμπάκων στη Νότια Αμερική. Αφού οι σπόροι καβουρδιστούν, αλέθονται, μερικές φορές αναμειγνύονται με άλλα υλικά όπως στάχτη και καπνό, και φυσούνται  με δύναμη στη μύτη του χρήστη μέσω ενός σωλήνα.

Ayahuasca

Η Αγιαχουάσκα είναι ένα παραδοσιακό αφέψημα, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Φτιάχνεται από ένα μείγμα ψυχεδελικών φυτών και τον κορμό ενός αναρριχητικού φυτού που περιέχει αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (MAOIs). Οι MAOIs εμποδίζουν τα ένζυμα του εντέρου να διασπάσουν τα ψυχεδελικά συστατικά των φύλλων, καθιστώντας τα από το στόμα ενεργά. Ορισμένες συνταγές Ayahuasca περιλαμβάνουν φυτά που περιέχουν 5-MeO-DMT, ωστόσο, ο συνδυασμός αυτός έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρος και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάμειξη 5-MeO-DMT με MAOIs μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Αφού εξατμιστεί και εισπνευστεί το 5-MeO-DMT περνάει γρήγορα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Έχει παρόμοια χημική δομή με τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ορισμένους από τους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο, όπου δρα ως αγωνιστής, δηλαδή διεγείρει τον υποδοχέα - ειδικά τον υπότυπο 5-HT2A του υποδοχέα σεροτονίνης.

Η διέγερση αυτών των υποδοχέων σεροτονίνης οδηγεί στην ψυχεδελική κατάσταση, π.χ. παραισθήσεις, και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη θερμοκρασία του σώματος.

Το 5-MeO-DMT είναι ένα ψυχεδελικό ναρκωτικό σχετικά βραχείας δράσης και το "ταξίδι" διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά όταν καπνίζεται, και έως 45 λεπτά όταν διοχετεύεται. Όταν εξατμίζεται και εισπνέεται, οι επιδράσεις αρχίζουν σχεδόν ακαριαία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε ασφαλές και άνετο περιβάλλον για την αποφυγή ατυχημάτων.


Οι χρήστες συχνά αναφέρουν συγκλονιστικά έντονες εμπειρίες που μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμηθούν. Δεν είναι ασυνήθιστες οι αναφορές για μυστικιστική ένωση, αισθήματα μη δυαδικότητας και εμπειρίες διαπροσωπικής φύσης. Συχνά μπορεί να υπάρχουν δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις όπως ταχυκαρδία, ναυτία και πίεση στο στήθος.
 

Οι μεταβολές στην αντίληψη ως αποτέλεσμα της λήψης 5-MeO-DMT συχνά περιλαμβάνουν ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, εσωτερικές σκηνές, στρεβλώσεις της αντίληψης του χρόνου και γνωστικές ή/και συναισθηματικές αλλαγές. Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το 5-MeO-DMT είναι λιγότερο έντονο οπτικά από το NN-DMT.
Παρόμοια με άλλα ψυχεδελικά, όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD, οι εμπειρίες μπορεί να κυμαίνονται από ευφορία και πνευματική σημασία έως δυσφορία και ψυχολογικές ουλές.
 

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το 5-MeO-DMT θα μπορούσε να έχει συσχετισμούς με βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της θεραπείας με ιμπογκαΐνη για τη θεραπεία του εθισμού. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή το 5-MeO-DMT έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει προς τα κάτω έναν υποδοχέα που εμπλέκεται στον μηχανισμό ανταμοιβής της κατάχρησης ουσιών. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 5-MeO-DMT παρουσιάζουν παρόμοια ανταπόκριση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των πιθανών αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του 5-MeO-DMT.


Υπήρξαν προτάσεις ότι το 5-MeO-DMT θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την κατανόηση της νευροβιολογικής βάσης των ψευδαισθήσεων και για την ανάπτυξη αντιψυχωσικών φαρμάκων.
 

Διαταραχές του ύπνου, επίμονο άγχος και κρίσεις πανικού έχουν αναφερθεί σε ορισμένα άτομα μετά από μία μόνο εμπειρία με 5-MeO-DMT.


Ανεπιθύμητες ή συντριπτικές συνειδητοποιήσεις ή ιδέες μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένα άτομα να τις ενσωματώσουν μετά την εμπειρία τους. Ορισμένες αναφορές περιγράφουν επίμονες ψυχολογικές διαταραχές και επανεμφάνιση των επιδράσεων που διαρκούν για εβδομάδες μετά τη χρήση. Η χρήση μιας χαμηλής, ακριβώς μετρημένης δόσης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απροσδόκητων ή υπερβολικά ισχυρών επιδράσεων.
 

Καθώς το 5-MeO-DMT καπνίζεται συνηθέστερα, οποιοσδήποτε με πνευμονική πάθηση ή άσθμα θα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, καθώς το 5-MeO-DMT μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, τα άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.
 

Τα άτομα που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από σχιζοφρένεια ή ψύχωση ενδέχεται να εμφανίσουν έναρξη ή επιδείνωση των συμπτωμάτων από τη χρήση του 5-MeO-DMT.
 

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάμειξη του 5-MeO-DMT με φάρμακα ΜΑΟΙ μπορεί να είναι επικίνδυνη και να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης. Έχουν σημειωθεί θάνατοι από αυτόν τον συνδυασμό.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών εάν συνδυαστεί με διεγερτικά.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το αλκοόλ για να μειωθεί ο κίνδυνος εμετού και εισρόφησης.
 

Μια μελέτη σε χρήστες του 5-MeO-DMT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γενικά "χρησιμοποιείται σπάνια, κυρίως για πνευματική εξερεύνηση" και "έχει χαμηλή πιθανότητα εθισμού".

Το 82% του δείγματος ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το 5-MeO-DMT για πνευματικούς ή θεραπευτικούς/ψυχολογικούς σκοπούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Επιπλέον, η πλειονότητα του δείγματος ανέφερε ότι τη χρησιμοποιούσε λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ενώ η πλειονότητα της χρήσης γινόταν σε τελετουργικά ή υποστηρικτικά πλαίσια. Επομένως, είναι απίθανο να παρατηρηθούν καταναγκαστικές επαναχορηγήσεις και μοτίβα εθιστικής συμπεριφοράς με το 5-MeO-DMT.
 

Το 5-MeO-DMT σε μέτριες έως υψηλές δόσεις συχνά αφήνει τον χρήστη ανίκανο, οπότε είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος παρών για να αποτρέψει το άτομο από το να τραυματιστεί αν αρχίσει να κινείται. Εξαιτίας αυτού, είναι επίσης σκόπιμο να γνωρίζει κανείς το περιβάλλον στο οποίο καταναλώνεται, αποφεύγοντας προφανείς κινδύνους, όπως υδάτινα σώματα και απότομες πτώσεις.


Περιστασιακά, οι επιπτώσεις μπορεί να ποικίλλουν από ανώμαλες φωνές και ασυνήθιστες κινήσεις του σώματος έως πλήρη έλλειψη ανταπόκρισης. Ως εκ τούτου, το άτομο που συνοδεύει έναν χρήστη 5-MeO-DMT θα πρέπει να γνωρίζει πώς να τοποθετήσει κάποιον στη θέση ανάνηψης, καθώς μερικές φορές αναφέρεται εμετός. Έχετε κατά νου ότι η απώλεια των αισθήσεων, μαζί με τις αναπνευστικές δυσκολίες, αποτελεί ένδειξη υπερδοσολογίας και πρέπει να παρακολουθείται.
 

Παρόλο που το 5-MeO-DMT χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνταγές Ayahuasca της Νότιας Αμερικής, θεωρείται γενικά επικίνδυνο να αναμιχθεί με οποιοδήποτε ΜΑΟΙ.
Καθώς το 5-MeO-DMT είναι ενεργό σε δόσεις από 3mg, η προσεκτική ζύγιση της δόσης με ακριβή ζυγαριά είναι σημαντική για την αποφυγή τυχαίας υπερδοσολογίας.
 

Υπάρχει η πιθανότητα να συγχέεται το 5-MeO-DMT με το N,N-DMT, ένα λάθος που μπορεί να είναι δυνητικά προβληματικό λόγω του ότι το 5-MeO-DMT είναι 4-10 φορές πιο ισχυρό από το N,N-DMT και έχει χαμηλότερο όριο τοξικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το N,N-DMT, ανατρέξτε στη σελίδα μας για το DMT. Διατίθενται διαθέσιμα για αγορά στο διαδίκτυο κιτ οικιακής δοκιμής που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των δύο. Ξεκινάτε πάντα με χαμηλές δόσεις για να είστε ασφαλείς.

Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος οτι αν κάποιος γλύψει φρύνους θα βρεθεί υπό την επήρεια ουσιών που παράγει το ζώο. Πέρα από το γεγονός οτι αυτό δεν ισχύει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο με τους φρύνους Bufo Alvarius, καθώς το κοκτείλ τοξινών που παράγει περιέχει "καρδιακούς γλυκοζίτες που μοιάζουν με τη διγοξίνη", οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Έχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις και ακόμη και θάνατοι από την κατάποση τοξινώντου φρύνου Bufo Alvarius από τον άνθρωπο.
 

Πηγή: Drug Science