Συνταγογράφηση Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα

Image
Cannabis flower and cannabis oil

Το κανονιστικό πλαίσιο

Στις 15/02/2024 προστέθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα δύο διαθέσιμα στη χώρα μας σκευάσματα ξηρού ανθού κάνναβης του γένους Cannabis sativa L. Τα δύο σκευάσματα περιέχουν 13% κανναβιδιόλη (CBD) και 9% Δ9 τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9 THC) και χορηγούνται δια εισπνοής με ειδική εγκεκριμένη ιατροτεχνολογική συσκευή.

Οι εγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις είναι οι εξής:

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C.
  • Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία.
  • Αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού.
  • Ως ορεξιογόνο στην παρηγορική (ανακουφιστική) φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS)

Η συνταγογράφηση των σκευασμάτων  ξηρού ανθού κάνναβης μπορεί να εξετάζεται σε περιπτώσεις όπου η χρήση ήδη εγκεκριμένων και καθιερωμένων φαρμάκων αποδείχθηκε μη-εφικτή, ή/και μη ανεκτή ή/και μη-αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Δικαίωμα στην συνταγογράφηση έχουν οι παρακάτω ιατρικές ειδικότητες:

  • Αναισθησιολόγοι
  • Νευρολόγοι
  • Παθολόγοι – Ογκολόγοι
  • Παθολόγοι – Λοιμωξιολόγοι
  • Ρευματολόγοι

Η επανασυνταγογραφηση μπορεί να γίνεται από παθολόγο και γενικό γιατρό στη βάση γνωμάτευσης που χορηγείται από ειδικό γιατρό ανά 6 μήνες.

Η ιατρική κάνναβη θεωρείται "μη αποζημιούμενη θεραπεία", πράγμα που σημαίνει ότι κανένα από τα έξοδα δεν θα καλυφθεί από το κράτος ή την ασφάλιση, ωστόσο το "κόστος είναι υψηλό".

Οι ασθενείς θα κληθούν να καλύψουν το πλήρες κόστος της συνταγής τους, το οποίο θα ανέρχεται σε  €82,96 για μια συσκευασία των 5 γραμμαρίων ή  €165,91 για μια συσκευασία των 10 γραμμαρίων, δηλαδή πάνω από  €16,50 ανά γραμμάριο. Η συγκεκριμένη τιμή αποφασίστηκε με βάση τις δύο χαμηλότερες μέσες τιμές στην ΕΕ, αλλά το κόστος αναμένεται να μειωθεί καθώς θα κυκλοφορούν στην αγορά περισσότερα προϊόντα.

Επτά χρόνια αναμονής

Η Άννα Πάγκα, μια 60χρονη μητέρα τριών παιδιών με ψωριασική αρθρίτιδα, είναι μία από τους πρώτους ασθενείς στη χώρα που έλαβαν συνταγή για ιατρική κάνναβη. Η ίδια δήλωσε: "Τι μπορώ να πω για αυτή τη μέρα; Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία στη ζωή. Ήμουν από τους πρώτους που έλαβαν τη συνταγή μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δεν το περίμενα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ξέσπασα σε κλάματα... ένα τέλος στους κινδύνους και τον φόβο". Η κ. Πάγκα πρόσθεσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να προμηθεύεται τις θεραπείες της από την παράνομη αγορά, μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς εδώ και χρόνια.

Η ελληνική ομάδα υπεράσπισης ασθενών ΜΑΜΑΚΑ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διάθεση της ιατρικής κάνναβης στους ασθενείς στην Ελλάδα, δήλωσε:

Η MAMAKA (ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη) εργάζεται ακούραστα για αυτή την ημέρα από την ίδρυσή μας πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ασθενών μας υποστηρίζοντας περισσότερες ποικιλίες στην αγορά, την ανατροπή του νόμου κατά της εισαγωγής, την παιδιατρική χρήση και την αποζημίωση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και το δικαίωμα στην κατ' οίκον καλλιέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Χρειάστηκε πολύς καιρός εδώ στην Ελλάδα, αλλά προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο, όταν θα υπάρχουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά και η μεγάλη ποικιλία των αναγκών των ασθενών θα ικανοποιείται σε όλα τα επίπεδα.

Η ιατρική κάνναβη επαναπροσδιορίστηκε το 2017 μετά από μια εκστρατεία που ξεκίνησε από μητέρες παιδιών με σοβαρή επιληψία και συγκέντρωσε πάνω από 45.000 υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνταγογραφείται νόμιμα για τρεις παθήσεις, στα χαρτιά. Παρά το γεγονός αυτό, ελάχιστοι ασθενείς είχαν καταφέρει να αποκτήσουν φαρμακευτικά προϊόντα ιατρικής κάνναβης, όπως το Epidiolex και το Sativex, μέσω ατομικών αιτήσεων εισαγωγής, συχνά μετά από μακρές και περίπλοκες γραφειοκρατικές μάχες.

Το 2021, η πρόοδος παρεμποδίστηκε περαιτέρω μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση μιας απαγόρευσης εισαγωγής, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μια κίνηση για την προστασία της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας. Παρόλο που η απαγόρευση της καλλιέργειας και της παραγωγής καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2018, τα σχέδια για να επιτραπεί η πώληση ιατρικών συνταγών κάνναβης στα φαρμακεία δεν ανακοινώθηκαν μέχρι το 2022.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η Tikun Olam Europe αποκάλυψε ότι ξεκίνησε η λειτουργία των εγκαταστάσεων 56.000 τετραγωνικών μέτρων στην Κορινθία, της πρώτης μονάδας παραγωγής ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια προετοιμασίας.

Η εγκατάσταση αυτή, που θεωρείται ότι κόστισε πάνω από 40 εκατ. ευρώ, αναμένεται τώρα να παράγει 10 τόνους ιατρικής κάνναβης κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe, Νίκο Μπέη, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή (ΕΙΕΚ) —> https://www.eiek.gr/nomothesia/odigies-syntagografisis-gia-iatroys/