Ώντας «μέρος της επανάστασης» στο μεγαλύτερο ψυχεδελικό συνέδριο που έγινε ποτέ στον κόσμο

Μεγάλο πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Ντένβερ, Κολοράντο την περασμένη εβδομάδα για το πιο αναμενόμενο γεγονός στον τομέα των ψυχεδελικών φέτος: Psychedelic Science 2023. Διοργανώθηκε από την Πολυθεματική Ένωση Ψυχεδελικών Σπουδών (MAPS) και διήρκεσε σχεδόν μια εβδομάδα (19-23 Ιουνίου), με πάνω από 12.000 άτομα να το παρακολουθούν. Η εκδήλωση είχε τρία σκέλη: κύριο συνέδριο με εργαστήρια, εκθεσιακός χώρος και Deep Space. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 300 ομιλητές που κάλυπταν όλο το ψυχεδελικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, ψυχοθεραπευτών, ερευνητών, νομοθετών που εργάζονται για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τις ψυχεδελικές ουσίες, ιστορικών, ανθρωπολόγων, ακτιβιστών, δικηγόρων, πολιτικών, διάσημων αθλητών και συγγραφέων, ειδικών σε θέματα θρησκείας, πνευματικών θεραπευτών και πολλών άλλων. Η εκδήλωση περιελάμβανε τη μεγαλύτερη έκθεση ψυχεδελικών μέχρι σήμερα, με περισσότερους από 200 πωλητές από κάθε τομέα της βιομηχανίας ψυχεδελικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και πωλητών της αγοράς. Τέλος, το Deep Space, παρείχε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις ψυχεδελικής τέχνης όπου μπορούσε κανείς να βιώσει τη ζωντάνια της σύγχρονης ψυχεδελικής κουλτούρας σε πλήρη άνθιση, καθώς και εκθέματα πρωτότυπης και ιστορικής τέχνης, εγκαταστάσεις τέχνης, γιόγκα, μουσική, χορό, αφήγηση παραμυθιών και ακόμη και ένα παραδοσιακό σαλόνι τσαγιού.

Image
Psychedelic Science 2023, Denver, Colorado

Σεμινάρια

Τη Δευτέρα παρακολούθησα ένα ολοήμερο σεμινάριο με θέμα "Καθοδήγηση συνεδριών ψυλοκυβινικής θεραπείας" από τη Mary Cosimano, διευθύντρια των υπηρεσιών καθοδήγησης/διαμεσολαβητών στο Κέντρο Ψυχεδελικής Έρευνας και Έρευνας Συνείδησης του Johns Hopkins. Η Mary έχει διεξάγει πάνω από 450 συνεδρίες μελέτης και παρείχε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον θεραπευτικό ρόλο του θεραπευτή και τη σημασία της θεραπευτικής συμμαχίας με έμφαση σε θέματα ασφάλειας. Παρουσίασε επίσης τα εντυπωσιακά μακροχρόνια αποτελέσματα της RCT για τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπου το 75% των ασθενών παρουσίασε κλινικά σημαντική βελτίωση και το 58% πλήρη ύφεση στους 12 μήνες.

Την Τρίτη, παρακολούθησα το Zendo Project Psychedelic Peer Support Workshop. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχεδελικών το κάνουν εκτός εποπτευόμενων ιατρικών πλαισίων ή τελετουργικών περιβαλλόντων. Το Zendo Project παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη σε ανθρώπους που επιλέγουν να κάνουν χρήση ψυχεδελικών σε "ψυχαγωγικά" πλαίσια, στο σπίτι ή στη φύση σε φεστιβάλ κ.λπ. από μια προσέγγιση δημόσιας υγείας και μείωσης της βλάβης. Μάθαμε πώς να κρατάμε χώρο (hold space) για κάποιον που υφίσταται μια δύσκολη ψυχεδελική εμπειρία (bad trip), συμβουλές για την αυτοφροντίδα του sitter, τη σημασία της ψυχεδελικής ενσωμάτωσης και τη δεοντολογία της ψυχεδελικής υποστήριξης από ομοτίμους (peer support).

Συνέδριο

Το συνέδριο ξεκίνησε επίσημα το πρωί της Τετάρτης με την αναγνώριση της γης (land acknowledgement). Ο Rick Doblin έδωσε την εναρκτήρια ομιλία- η ιστορία του για την επιμονή, το πάθος και τη γενναιότητά του ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη και μεταδοτική. Τον Ρικ ακολούθησαν ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις και ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας Τζέιμς Πέρι, οι οποίοι εξέφρασαν και οι δύο την υποστήριξή τους για τα ψυχεδελικά ως κλινικές θεραπείες.  

Αυτή η ιστορική εκδήλωση εμβάθυνε σε μεγάλα, συναρπαστικά θέματα, όπως οι φωνές των ιθαγενών, η θεραπεία με MDMA, η πολιτική για τα ναρκωτικά και η ζωτική ανάγκη για συμμετοχικότητα. Υπήρχαν συνεδρίες για βετεράνους που παλεύουν με το PTSD και ερευνητές που συζητούσαν μια νέα κλινική μελέτη που εξετάζει την ψυχεδελική θεραπεία για ασθενείς τελικού σταδίου. Το συνέδριο ανέδειξε επίσης το παγκόσμιο τοπίο της ψυχεδελικής πολιτικής, με ενδιαφέρουσες ομιλίες που επικεντρώθηκαν σε χώρες όπως η Τζαμάικα, το Μεξικό και ο Καναδάς. Αυτές τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης ότι οι προοπτικές των αυτοχθόνων είναι στο επίκεντρο, της βελτίωσης της νομικής καθοδήγησης και της προτεραιότητας της πολιτικής για τα ναρκωτικά που βασίζεται στη μείωση της βλάβης και στηρίζεται στην έρευνα.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες ομιλίες μου περιλαμβάνουν:

  •  Μια συζήτηση με τον Andrew Huberman για την προσωπική του εμπειρία με την ψυχεδελικά υποβοηθούμενη θεραπεία και τις ελπίδες του για το μέλλον.

  •  Μια ομιλία από τον Χάμιλτον Μόρις και τους Earth and Fire Erowid, προσωπικούς μου ήρωες

  •  Νέες έρευνες και συζητήσεις από ηγέτες του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των Roland Griffiths, Robin Carhart-Harris, David Erritzoe, Gul Dolen και Michael Pollan.

  • Μία ομιλία με τον καθηγητή David Nutt (το ειδωλό μου) με θέμα "Ψυχεδελική θεραπευτική: Τι γνωρίζουμε, τι πιστεύουμε και τι πρέπει να ερευνήσουμε".

  • Ένα ξεχωριστό πάνελ, "Νομοθετικές επιπτώσεις στις ιθαγενείς κοινότητες", το οποίο έριξε φως στην έλλειψη συναίνεσης και διαβούλευσης εντός των ιθαγενών κοινοτήτων στην επεκτεινόμενη ψυχεδελική βιομηχανία. Υπογράμμισε τη σημασία των προοπτικών των ιθαγενών και τη διατήρηση των ιερών φυτών όπως το πεγιότ (peyote).

  • Στις διασημότητες που βγήκαν από την ψυχεδελική ντουλάπα για να συζητήσουν για το πώς τους ωφέλησαν τα ψυχεδελικά, περιλαμβάνονται ο Aaron Rodgers, ο Jaden Smith και η ροκ τραγουδιστρια Melissa Etheridge.

  • Τέλος, μαζί με την Ελεάννα (συνιδρύτρια του Greek Psychedelic Society) παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο που διοργάνωσε το Global Psychedelic Society, όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε ιδρυτές ψυχεδελικών ομάδων από όλο τον κόσμο και να ανταλλάξουμε συμβουλές και πληροφορίες για το πώς να οργανώσουμε καλύτερα μια επιτυχημένη ομάδα.

Image
Alkyoni and Hamilton Morris
Η Αλκυόνη από την ομάδα μας και το Drug Science με τον Hamilton Morris (ιδιαίτερα χαρούμενη)
Image
David Nutt presenting at Psychedelic Science 2023
Ο David Nutt παρουσιάζει στο Psychedelic Science 2023
Image
Roland Griffiths presenting at Psychedelic Science 2023
O Roland Griffiths παρουσιάζει στο Psychedelic Science 2023

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, αυτόχθονες διαδηλωτές διέκοψαν την τελική ομιλία του Rick Doblin για να επικρίνουν την έλλειψη συμμετοχικότητας και τη συνδιαχείριση των προγονικών παραδόσεων του MAPS. Ο Ρικ τους κάλεσε στη σκηνή και τους έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους.

Τελικές Σκέψεις

Αυτά τα στιγμιότυπα μπορούν να καλύψουν μόνο ένα κομμάτι της μαγείας που συνάντησα την περασμένη εβδομάδα στο Ντένβερ. Το συνέδριο δημιούργησε μια καταπληκτική ευκαιρία για άτομα, εταιρείες, ακτιβιστές και κοινότητες στον ψυχεδελικό χώρο να συναντηθούν και να εξερευνήσουν διαφορετικές προοπτικές και να οικοδομήσουν σχέσεις. Οι γνώσεις που μοιράστηκαν εκεί από ένα ευρύ φάσμα υποβάθρων θα έχουν, ελπίζω, διαρκή αντίκτυπο.

Η αφοσίωση και η ευγένεια όλων όσων συμμετείχαν στο να καταστήσουν τη φυτική ιατρική προσιτή σε όλους ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη και η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών ήταν αδιαμφισβήτητη. Η Ψυχεδελική Επιστήμη ήταν ένας ανεμοστρόβιλος διεισδυτικών συζητήσεων και καινοτόμων ιδεών και πάνω απ' όλα, μια ευκαιρία ζωής να συνδεθεί κανείς με μια παθιασμένη κοινότητα αφιερωμένη στην υπεράσπιση του μεταμορφωτικού δυναμικού των ψυχεδελικών. Αισθάνομαι απίστευτα ευγνώμων για τις συνδέσεις που έκανα και για το γεγονός ότι μπόρεσα να "γίνω μέρος της επανάστασης" (be part of the breakthrough).

Image
Alkyoni and Eleana from our team
Η Αλκυόνη και η Ελεάνα από την ομάδα μας στο Psychedelic Science 2023