Μαλτα: Η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την ενήλικη χρήση κάνναβης

Σε μια ιστορική ψηφοφορία, το κοινοβούλιο της Μάλτας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατανάλωση, την κατοχή και την καλλιέργεια κάνναβης για όλους τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τους Times of Malta, το κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο καθιστώντας τη χώρα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα απελευθερώσει την αγορά κάνναβης.

Το νομοσχέδιο πέρασε παρά την εναντίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την εκκλησία και άλλων ΜΚΟ που τίθενται κατά της αλλαγής της πολιτικής.

Ο Πρόεδρος George Vella θα υπογράψει τη μεταρρύθμιση σε νόμο τις επόμενες ημέρες για να την επισημοποιήσει.

Το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από μέτρα για να προστατεύσει το κοινό και τα παιδιά από τη χρήση κάνναβης, επομένως όλοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ή να καλλιεργήσουν κάνναβη θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια.

Για παράδειγμα, η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους θα εξακολουθεί να απαγορεύεται και όταν πρόκειται για καλλιέργεια (για προσωπική χρήση), τα φυτά δεν πρέπει να είναι ορατά από το δρόμο ή άλλους δημόσιους χώρους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Μάλτας εξετάζει σοβαρά την ενδεχόμενη διαγραφή των ποινικών μητρώων όσων έχουν καταδικαστεί για κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση.

Αν και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν είναι ευχαριστημένοι με την αλλαγή, αυτή η πραγματικά προοδευτική και ιστορική κίνηση θα επιτρέψει στη Μάλτα να προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης σχεδιασμού για τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της νόμιμης αγοράς στο άμεσο μέλλον.

Σε μια δήλωση, η ΜΚΟ Releaf Malta είπε: «Η κυβέρνηση έκανε την μετάβαση από τους δρακόντειους νόμους σε μια πολιτική που σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάνω από όλα, αυτή η ημέρα είναι σημαντική καθώς αναγνωρίζει επιτέλους ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κάνναβη δεν είναι εγκληματίες, ανεύθυνοι ή αποτυχημένοι.».