Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη Ευρωπαική χώρα που νομιμοποιεί την κάνναβη

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και σχεδιασμού, σε μια ιστορική απόφαση, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι πλέον θα επιτρέπεται στους πολίτες της χώρας νομίμως να κατέχουν και να καταναλώνουν κάνναβη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής σημαίνει ότι οι ενήλικες στο Λουξεμβούργο θα μπορούν επίσης να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στα σπίτια τους για προσωπική χρήση. Η κίνηση καθιστά το Λουξεμβούργο την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί την παραγωγή και την ενήλικη χρήση κάνναβης. 

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αποκάλυψε ότι η αλλαγή της πολιτικής της οφειλόταν στην αποτυχία της απαγόρευσης περιορισμού της χρήσης, της παραγωγής και της προμήθειας κάνναβης. Πριν από δύο χρόνια, αναφέραμε μια δήλωση του τότε υπουργού Υγείας, Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος είπε στο Politico:

«Αυτή η πολιτική για τα ναρκωτικά που είχαμε τα τελευταία 50 χρόνια δεν λειτούργησε. Η απαγόρευση των πάντων το έκανε πιο ενδιαφέρον για τους νέους».

Ο Guardian αναφέρει ότι καταστήματα κάνναβης ενδέχεται να ανοίξουν σε όλο το Λουξεμβούργο και υπάρχει «επίσης η πρόθεση να επιτραπεί η εγχώρια παραγωγή σπόρων για εμπορικούς σκοπούς». Το Λουξεμβούργο ήταν λίγο πιο ήπιο όσον αφορά την κάνναβη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και καιρό: για παράδειγμα, η κατοχή και η χρήση της κάνναβης αποποινικοποιήθηκαν το 2001.

Επιπλέον, η ιατρική κάνναβη ήταν σχετικά προσβάσιμη για πολλούς Λουξεμβουργιανούς από τη νομιμοποίησή της το 2018: μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από τους Luxembourg Times αναφέρει ότι η χρήση ιατρικής κάνναβης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στη χώρα το 2020. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γιατροί συνταγογράφησαν περισσότερα από 140 κιλά κάνναβης για ιατρική χρήση το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα από 600 άτομα συνταγογραφήθηκαν κατά μέσο όρο 40 γραμμάρια ιατρικής κάνναβης τον μήνα ανά άτομο.

Για όλους όσους θέλουν να επισκεφθούν το Λουξεμβούργο για μια βραδινή έξοδο με καπνό, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάποιου είδους περιορισμούς για να αποφύγει το είδος του τουρισμού κάνναβης που παρατηρείται σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ στην Ολλανδία.