Καναδάς: Αποποινικοποίηση ψυχεδελικών για θεραπευτικούς σκοπούς

Mε μια ρηξικέλευθη κίνηση, ο Καναδάς θα επιτρέψει σύντομα τη χρήση ψυχεδελικών (ψιλοκυβίνη και MDMA αρχικά) ως πιθανή θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ξέρουμε, τα ψυχοδηλωτικά φάρμακα έχουν βρεθεί ότι έχουν σημαντικές δυνατότητες στη διαχείριση και τη θεραπεία θεμάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) και ο εθισμός.

Aν και έχουν χρησιμοποιηθεί εδω και κάποιο καιρό βάσει εξαίρεσης, με ειδική άδεια που χορηγείται από το Health Canada, το οποίο είναι το τμήμα της κυβέρνησης του Καναδά αρμόδιο για την εθνική πολιτική υγείας, με αυτή την κίνηση περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ψυχοδηλωτική θεραπεία για τις ιατρικές τους ανάγκες.

Ο David Harder, ο οποίος διευθύνει το ATMA Calgary Urban Journey Centre, είπε στην Herald ότι ο νέος κανονισμός θα επεκτείνει την χρήση ψυχοδηλωτικών πέρα από την παρηγορητική φροντίδα.

«Είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή όσον αφορά στο θέμα νομιμοποίησης στον Καναδά. Έχουν μετατραπεί από ένα παράνομο 'ναρκωτικό' σε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο».

Πολλοί θεωρούν ότι τα υποτιθέμενα οφέλη και η ανύψωση της διάθεσης που βιώνουν πολλοί χρήστες ψυχοδηλωτικών μπορεί να οφείλονται στο φαινόμενο placebo. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των ουσιών για μια σειρά εφαρμογών.

Η αλλαγή στους ομοσπονδιακούς κανονισμούς μέσω του ειδικού προγράμματος πρόσβασης καθιστά τα φάρμακα όπως η ψιλοκυβίνη ("μαγικά μανιτάρια") και το MDMA πιο ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν εξαντλήσει άλλες επιλογές.

Ενώ η αλλαγή χαιρετίζεται ως ένα σπουδαίο βήμα μπροστά, οι γιατροί θα εξακολουθούν να αποφασίζουν ανά ασθενή εάν τα ψυχοδηλωτικά φάρμακα είναι η κατάλληλη επιλογή.

Ο Δρ Robert Tanguay, ο οποίος διευθύνει το Newly Institute του Calgary, πρόσθεσε:

«(Η Health Canada) βλέπει οτι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ψυχοδηλωτικά φάρμακα σε συνδιασμό με θεραπεία βελτιώνουν και ενισχύουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων.»

«Είναι μια κίνηση προς τη νομιμοποίηση, η οποία είναι φανταστική. Αν υπήρξε ποτέ μια πιο συναρπαστική στιγμή στην ψυχοθεραπεία, ήταν πριν από δεκαετίες.» (σ.σ. πριν την ποινικοποίηση των ψυχοδηλωτικών τη δεκαετία του 60.

«Η τροπολογία της Health Canada μεταφέρει την απόφαση όσον αφορά την χορήγηση ψυχοδηλωτικών από τα χέρια των ρυθμιστικών αρχών και στα χέρια των γιατρών που έχουν το καλύτερη εικόνα και δρουν προς το συμφέρον των ασθενών τους.

«[Αλλά το νέο σύστημα] παραμένει σε βάση "εφαρμογής κατά περίπτωση", κάτι που είναι απογοητευτικό.

«Τα ψυχεδελικά όπως η ψιλοκυβίνη αφαιρούν (σ.σ. προσωρινά) τους ψυχολογικούς φραγμούς που δημιουργούνται από ασθενείς που πάσχουν από καταστάσεις όπως το PTSD ή η κατάθλιψη.

«Έχουν πολύ ισχυρές ιδιότητες {...} Καταρρίπτουν το εγώ, δίνοντάς τη δυνατότητα να κάνεις μερικά βήματα πίσω και να δεις τι (σου) συμβαίνει».