Καλιφόρνια - νομιμοποίηση φυσικών ψυχεδελικών

Καλιφόρνια - νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κατοχής ορισμένων ψυχεδελικών και τη διευκόλυνση της χρήσης των ουσιών αυτών πέρασε από τη Γερουσία. Η νομοθεσία από τον γερουσιαστή Scott Wiener (Δημοκρατικός) εγκρίθηκε με ψηφοφορία 21-16 την Τετάρτη και τώρα κατευθύνεται στη Συνέλευση για εξέταση.

Το νομεσχέδιο SB 58 νομιμοποιεί την «κατοχή, προετοιμασία, απόκτηση ή μεταφορά» συγκεκριμένων ποσοτήτων ψιλοκυβίνης, ψιλοκύνης, DMT, ιμπογκαΐνης και μεσκαλίνης για προσωπική ή υποβλεπόμενη χρήση. Το νομοσχέδιο εξαιρεί τα συνθετικά ψυχεδελικά όπως το LSD και το MDMA από τη λίστα των ουσιών που θα νομιμοποιηθούν και εστιάζει μόνο σε εκείνα που προέρχονται από φυτά ή μύκητες, σε αντίθεση με τις διατάξεις της προηγούμενης έκδοσης του νομοσχεδίου.

Image
Psilocybin mushrooms
Μανιτάρια Psilocybe Cubensis

Όταν η προηγούμενη έκδοση της νομοθεσίας βρισκόταν σε κίνδυνο κοντά στο τέλος της συνόδου του 2022, ο Wiener προσπάθησε να συνάψει συμφωνία για να τη σώσει αφαιρώντας τα συνθετικά σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει τους οργανισμούς επιβολής του νόμου από το να είναι αντίθετοι σε ουδέτερους στο νομοσχέδιο. Αυτή η κίνηση αντιτάχθηκε από τους μέχρι τότε υποστηρικτές του νομοσχεδίου και τελικά δεν το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε.

Το Peyote εξαιρείται επίσης από τη λίστα νομιμοποιημένων ουσιών του νομοσχεδίου, ως απάντηση στις ανησυχίες που εγείρονται από ορισμένους υποστηρικτές και ομάδες ιθαγενών σχετικά με τους κινδύνους υπερβολικής συγκομιδής των ευάλωτων κάκτων που χρησιμοποιούνται τελετουργικά.

Εκτός από τη νομιμοποίηση της προσωπικής κατοχής, το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης συγκεκριμένα «ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία με βάση την κοινότητα» που περιλαμβάνει τις ουσίες αυτές.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο βήμα για τους βετεράνους και όλους εκείνους που επιθυμούν να επωφεληθούν από τα ψυχεδελικά για να θεραπεύσουν το PTSD, το άγχος και την κατάθλιψη ή απλώς να βελτιώσουν την ευημερία τους», δήλωσε ο Wiener σε δελτίο τύπου την Τετάρτη. «Φτάσαμε πολύ κοντά στην αποποινικοποίηση αυτών των πολλά υποσχόμενων θεραπειών στην τελευταία νομοθετική σύνοδο και μετά από βαθιά ενασχόληση με τους ενδιαφερόμενους, κάναμε αλλαγές για να περιορίσουμε την πρότασή μας σε φυσικά απαντώμενες ουσίες και να διατηρήσουμε όρια ποσότητας για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι πέντε φυσικά απαντώμενες ουσίες προορίζονται για προσωπική χρήση μόνο."

«Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε τους ανθρώπους για προσωπική χρήση αυτών των μη εθιστικών ουσιών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου στη Συνέλευση για να παρέχω ανακούφιση για τον πόνο τόσων πολλών», είπε.

Το νομοσχέδιο θα καταργήσει επίσης τον κρατικό νόμο που απαγορεύει «οποιαδήποτε σπόρια ή μυκήλια ικανά να παράγουν μανιτάρια ή άλλο υλικό που περιέχει ψιλοκυβίνη ή ψιλοκύνη». Η κρατική απαγόρευση για τα σύνεργα ναρκωτικών για τις καλυπτόμενες ουσίες θα καταργηθεί επίσης βάσει της νομοθεσίας.


Μια ακόμα πολύ σημαντική αλλαγή στο νομοσχέδιο από την περσινή έκδοση είναι οτι δεν περιλαμβάνει πλέον διάταξη που επιβάλλει τη διεξαγωγή μελέτης για τη διερεύνηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Ο γερουσιαστής είχε πει ότι η ανάγκη μελέτης ήταν περιττή δεδομένου του μεγάλου όγκου έρευνας που έχει ήδη γίνει και συνεχίζει να διεξάγεται.

Το τμήμα «επιτρεπόμενο ποσό» του νομοσχεδίου ορίζει τα ακόλουθα όρια κατοχής ψυχεδελικών:

  • DMT - 2 γραμμάρια
  • Ιμπογκαϊνη - 15 γραμμάρια
  • Ψιλοκυβίνη — 2 γραμμάρια ή έως 4 ουγγιές (περίπου 100γ) «φυτό ή μύκητες που περιέχουν ψιλοκυβίνη»
  • Ψιλοκύνη — 2 γραμμάρια ή έως και 4 ουγγιές (περίπου 100γ) «φυτό ή μύκητες που περιέχουν ψιλοκύνη».

Πηγή: LA Times