Το Johns Hopkins Medicine λαμβάνει κρατική επιχορήγηση για έρευνα πάνω στην ψυχοδηλωτική θεραπεία

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins Medicine έλαβε επιχορήγηση άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων από το National Institutes of Health (NIH) και πιο συγκεκριμένα το National Institute on Drug Abuse, προς την χρηματοδότηση έρευνας για τις δράσεις της ψιλοκυβίνης στον εθισμό στο κάπνισμα. Αποτελεί την πρώτη επιχορήγηση του NIH εδώ και πάνω από μισό αιώνα προς έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες ενός κλασικού ψυχοδηλωτικού. Το Johns Hopkins Medicine θα ηγηθεί αυτής της έρευνας, που θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα λάβει χώρα σε 3 διαφορετικά μέρη (University of Alabama at Birmingham και New York University εκτός από το Johns Hopkins) ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφοροποίηση ως προς τους συμμετέχοντες, πράγμα που θα καταστήσει τα συμπεράσματα της έρευνας πιο αξιόπιστα.

"Η ιστορική σημασία αυτής της επιχορήγησης είναι μνημειώδης" δήλωσε ο πρωτεύων ερευνητής Matthew Johnson, Ph.D. καθηγητής Ψυχοδηλωτικών και Συνειδητότητας στο τμήμα ψυχολογίας και συμπεριφορικών επιστημών στο Johns Hopkins School of Medicine. "Γνωρίζαμε οτι ήταν θέμα χρόνου μέχρι να πάρουμε αυτή την επιχορήγηση καθώς τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα είναι αρκετά πειστικά, και η δουλειά που γίνεται εδώ έχει αποδειχθεί οτι είναι ασφαλής. Η ψιλοκυβίνη έχει πολύ αληθινά ρίσκα, αλλά αυτά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μέσα από ελεγχόμενο περιβάλλον, διαλογή ασθενών, προετοιμασία, και συνεχιζόμενη παρακολούθηση."

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια αναγέννηση στην έρευνα με κλασικά ψυχοδηλωτικά, την φαρμακολογική κλάση που περιλαμβάνει το LSD, την ψιλοκυβίνη, την μεσκαλίνη κ.α. Αυτές οι έρευνες έχουν χρηματοδοτηθεί κυρίως από φιλανθρωπία, και τα αποτελέσματα τους είναι εντυπωσιακά για καταστάσεις όπως καρκινοπαθείς με υπαρξιακή δυσφορία για τον επερχόμενο θάνατο τους, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, και διαταραχή εθισμού σε ουσίες.

Ο Johnson ξεκίνησε την έρευνα για τις δράσεις της ψιλοκυβίνης στον εθισμό στο κάπνισμα 13 χρόνια πριν. Η πιλοτική έρευνα που έγινε το 2014 έδειξε μεγάλα ποσοστά αποχής από το κάπνισμα μετά την θεραπεία, πολύ μεγαλύτερα από παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Η παρούσα διπλή τυφλή μελέτη περιλαμβάνει συνεδρίες ψυλοκυβίνης σε συνδυασμό με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία - ένας τύπος ψυχοθεραπείας που εστιάζει στον εντοπισμό αρνητικών μοτίβων σκέψης που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν οτι η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει να "σπάσει" τα μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών που έχουν ριζώσει βαθιά μετά από χρόνια καπνίσματος, βοηθώντας έτσι τους συμμετέχοντες να το κόψουν.

Η ψιλοκυβίνη, ουσία που συναντάται κυρίως στα "μαγικά" μανιτάρια προκαλεί μια βαθιά αλλαγή στην συνειδητότητα. Σε συνδυασμό με προετοιμασία και δομημένη υποστήριξη, η ψιλοκυβίνη δείχνει πολλά υποσχόμενη για την θεραπεία μιας σειράς εθισμών και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Πηγή: hopkinsmedicine.org