Ιταλία: Προς νομιμοποίηση της οικιακής καλλιέργειας 4 φυτών κάνναβης

Image
Italy cannabis

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη δυνατότητα των Ιταλών να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στο σπίτι τους.

Αν και σύμφωνα με το νομικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να ακολουθήσει και σχετική έγκριση από τη Γερουσία -εξέλιξη που δε θεωρείται απολύτως βέβαιη-, η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρείται ιστορική.

Έχει άλλωστε προηγηθεί στα τέλη του 2019 η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία  “η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης δεν αποτελεί έγκλημα”, ενώ στη Σικελία από το 2020 η κάνναβη παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. 

Η χώρα έχει ήδη μακρά ιστορία στη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ιατρικούς λόγους όσο και στη σχετική επιστημονική έρευνα, ενώ εμφανίζει και την παγκόσμια πρωτοτυπία την “ιατρική κάνναβή” της να την καλλιεργεί ο στρατός.  

Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, η κάνναβη αποτελεί την αγαπημένη παράνομη ουσία των Ιταλών, ενώ το θέμα της νομιμοποίησης του φυτού και της ρύθμισης της αγοράς της κάνναβης που χρησιμοποιείται για ευφορικούς σκοπούς αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα επίμαχα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας -με τους δεξιούς-ακροδεξιούς του κόμματος του Σαλβίνι να έχουν απειλήσει μέχρι και με κλείσιμο των καταστημάτων που πωλούν τη νόμιμη “ελαφριά κάνναβη”.