Η Γερμανία προβαίνει σε νομιμοποίηση της κάνναβης

Μετά από μια πολύ μακρά διαπραγμάτευση, τα μέρη του κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι» συμφώνησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση κάνναβης από ενήλικες στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η ομάδα εργασίας του συνασπισμού υπεύθυνη για θέματα υγείας συμφώνησε ότι η κάνναβη θα πρέπει να νομιμοποιηθεί όταν η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα του συνασπισμού δήλωσαν:

«Εισάγουμε την ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες για λόγους αναψυχής σε αδειοδοτημένα καταστήματα».

Η πρόταση θα δρομολογήσει μια ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης, ενώ θα εφαρμόσει επίσης μέτρα για την προστασία των ανηλίκων με παρόμοιο τρόπο με τους ισχύοντες κανόνες για το αλκοόλ και τον καπνό. Αναμένεται σημαντική αξιολόγηση τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός του. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς αγοράς που προσφέρει αγνά προϊόντα για την πρόληψη των πιθανών βλαβών από μολυσμένες ουσίες.

Τα τρία μέρη θέλουν επίσης να επεκτείνουν τα μοντέλα για τον έλεγχο ναρκωτικών και τη μείωση της βλάβης. Ο έλεγχος ουσιών επιτρέπει στους χρήστες αυτών να ελέγχουν τις ουσίες πριν από τη χρήση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επικίνδυνες μολυσματικές ουσίες στα προϊόντα. Το Der Spiegel αναφέρει ότι ενώ η κάνναβη θα είναι νόμιμη, οι κανονισμοί γύρω από τη διαφήμιση θα είναι αυστηρότεροι.

Τα κόμματα – το SPD, οι Πράσινοι και το FDP – έχουν ανακοινώσει όλα υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για την κάνναβη στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι «οι τρέχουσες στρατηγικές για τα ναρκωτικά που βασίζονται στην απαγόρευση είναι αποτυχημένες». Η Γερμανία είναι εδώ και καιρό η μεγαλύτερη και, αναμφισβήτητα, η πιο σημαντική αγορά για τις επιχειρήσεις κάνναβης στην Ευρώπη. Η εισαγωγή της ενήλικης χρήσης (πολύ νωρίς στα ευρωπαϊκά πρότυπα) θα μπορούσε να σημαίνει τεράστια κέρδη και να οδηγήσει σε περισσότερες χώρες της ηπείρου να ενταχθούν σε αυτές. Η απόφαση της διαμορφούμενης κυβέρνησης θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει χιονοστιβάδα: εάν μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαίνουσες ευρωπαϊκές χώρες θεσπίσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης, φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες στην περιοχή.