Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έρευνα για την ψυχεδελική θεραπεία

Μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία 19 εταίρων έλαβε 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη της ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία της ψυχολογικής δυσφορίας σε άτομα με προοδευτικές ανίατες ασθένειες που απαιτούν παρηγορητική φροντίδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χρηματοδοτεί μια πολυτοπική κλινική μελέτη για την ψυχεδελική θεραπεία με τη βοήθεια ψυχεδελικών ουσιών. Η PAREA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση αυτού του έργου και θα συμμετάσχει στην εκτέλεσή του.

Image
Horizon Europe banner

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) PsyPal, που συντονίζεται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Groningen στην Ολλανδία και σε συνεργασία με την HumanKindLabs, σηματοδοτεί την πρώτη ευρωπαϊκή επιχορήγηση για τη χρηματοδότηση κλινικής έρευνας στην ψυχεδελική θεραπεία. Η δοκιμή θα διερευνήσει κατά πόσον η θεραπεία με ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ψυχολογική και υπαρξιακή δυσφορία σε ασθενείς που πάσχουν από μία από τέσσερις διαφορετικές προοδευτικές ασθένειες: την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS, γνωστή και ως MND) και την άτυπη νόσο του Πάρκινσον (APD).

Ξεκινώντας στις αρχές του 2024, πάνω από εκατό ασθενείς θα υποβάλλονται σε θεραπεία σε τέσσερις διαφορετικές κλινικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, καθεμία από τις οποίες θα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση: Η ΧΑΠ στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen (UMCG) στην Ολλανδία, η APD στο Ίδρυμα Champalimaud στην Πορτογαλία, η σκλήρυνση κατά πλάκας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην Τσεχική Δημοκρατία και η ALS, από κοινού στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Νοσοκομείο Bispebjerg στη Δανία. Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε δύο θεραπευτικές συνεδρίες, λαμβάνοντας ψιλοκυβίνη (το ενεργό συστατικό των ψυχεδελικών ή "μαγικών" μανιταριών) ή εικονικό φάρμακο. Προηγούμενες πιλοτικές μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση της καταθλιπτικής διάθεσης και του άγχους σε άτομα που ζουν με διάγνωση καρκίνου στο τελικό στάδιο, με μερικές φορές επίμονα οφέλη.

Το PsyPal σηματοδοτεί την πρώτη κλινική δοκιμή που μελετά την ασφάλεια και τις επιδράσεις της ψιλοκυβίνης σε μη ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε παρηγορητική θεραπεία. Ο Robert Schoevers, επικεφαλής της ψυχιατρικής στο UMCG και κύριος ερευνητής του PsyPal σημειώνει: "Ανυπομονούμε να δούμε αν μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο αυτών των ασθενών, ενώ παράλληλα εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής για τους ασθενείς και τις οικογένειες, κάτι που συχνά παραβλέπεται, αλλά έχει τεράστια σημασία".

Image
Robert Schoevers
Ο κύριος ερευνητής Robert Schoevers (UMCG) με έναν ασθενή που λαμβάνει ψυχεδελική θεραπεία.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Αυτή η πρώτη στο είδος της κλινική δοκιμή χρηματοδοτείται πλήρως από το Horizon Europe, το βασικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της συνεργασίας, η ενίσχυση του αντίκτυπου της έρευνας και της καινοτομίας και η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της διευκόλυνσης των πολιτικών της ΕΕ. Ο Schoevers λέει: "Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι που η ΕΕ υποστηρίζει αυτή τη φιλόδοξη συνεργατική μελέτη. Υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι ψυχεδελικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς για τους οποίους οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές, και χαίρομαι πολύ που λαμβάνουμε υποστήριξη από αυτό το υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης. Βοηθάει πραγματικά στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από διαφορετικές χώρες και κλάδους, εστιάζοντας σε δυνητικά μετασχηματιστικές παρεμβάσεις για σοβαρές, επί του παρόντος ανθεκτικές στη θεραπεία ψυχικές διαταραχές".

Προοδευτικές εκφυλιστικές ασθένειες

Και οι τέσσερις ασθένειες είναι ανίατες και αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή, οδηγώντας σε απώλεια αυτονομίας και σοβαρή ψυχολογική δυσφορία. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους επηρεάζουν το 34% έως 80% των ατόμων σε όλες αυτές τις παθήσεις, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για καινοτόμες παρεμβάσεις. Ο αντίκτυπος των ασθενειών που περιορίζουν ή απειλούν τη ζωή του ατόμου στη σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική του ευημερία είναι βαθύς. Ενώ ορισμένοι βιώνουν προσωπική ανάπτυξη, άλλοι αντιμετωπίζουν υπαρξιακές δυσκολίες, όπως απώλεια ελπίδας και νοήματος, αλλαγές στους οικογενειακούς και κοινωνικούς ρόλους και αισθήματα επιβάρυνσης. Οι συμβατικές παρεμβάσεις συχνά δεν επαρκούν για τους ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα, γεγονός που καθιστά αναγκαίες καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες. Κατά συνέπεια, η κατάθλιψη, το άγχος, η αποθάρρυνση και η μειωμένη ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ αυτών των ασθενών.

Θεραπεία με ψιλοκυβίνη για ψυχικές διαταραχές

Πρόσφατες έρευνες στην επιστήμη των ψυχεδελικών, ιδιαίτερα με επίκεντρο την ψιλοκυβίνη, έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη και την πνευματική δυσφορία λόγω ανίατων ασθενειών. Η ψυχεδελικά υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία, η οποία ενσωματώνει τη χρήση της ψιλοκυβίνης σε ασφαλές περιβάλλον παράλληλα με την επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη, εισάγει μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους αλλά προάγει επίσης την πνευματική ευημερία και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με παρηγορητική φροντίδα.

Συνεργατική και διεπιστημονική κοινοπραξία

Το PsyPal συνδυάζει ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία για να αντιμετωπίσει αυτές τις βαθιά ριζωμένες ανθρώπινες ανάγκες σε αυτές τις καταστάσεις. Πέρα από τα άμεσα κλινικά αποτελέσματα, στοχεύει στη βιώσιμη ευημερία των ασθενών και των οικογενειών τους μετά τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη. Χρησιμοποιώντας υποστήριξη από ομότιμους και διαδικτυακά εργαλεία, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης και στην ανακούφιση του άγχους καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα όχι απλώς μια κλινική δοκιμή, αλλά μια διεπιστημονική σύμπραξη που αποτελείται από 19 συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς οργανισμούς από 9 χώρες. Η κοινοπραξία συγκεντρώνει ειδικούς σε διάφορες μακροχρόνιες παθήσεις, ψυχιάτρους, ιατρούς παρηγορητικής φροντίδας, ψυχολόγους και εμπειρογνώμονες στη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, μαζί με ερευνητές που εστιάζουν στην πνευματική φροντίδα και εκπροσώπους θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Κοινοπραξία PsyPal

Οι ακόλουθοι οργανισμοί συμμετέχουν στην κοινοπραξία PsyPal (αναφέρονται αλφαβητικά): 29k, A+ Science, Bispebjerg Hospital, Champalimaud Foundation, European Association for Palliative Care (EAPC), European Federation of Neurological Associations (EFNA), European Psychiatric Association (EPA), HumanKindLabs, IESE Business School, Lung Alliance Netherlands, Madopa, National Institute of Mental Health in Czech Republic, Norrsken Mind, OPEN Foundation, University Medical Center Groningen (UMCG), University of Copenhagen, University of Groningen, University of Stockholm, Uppsala University. Επιπλέον, η κοινοπραξία PsyPal θα συνεργαστεί επίσης ενεργά με την PAREA (Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Πρόσβαση στην Ψυχεδελική Έρευνα και την Ψυχεδελική Πρόσβαση).

https://palliativeprojects.eu/psypal/

Image
Funded by the EU

Οι εταίροι της ερευνητικής κοινοπραξίας δεσμεύονται να τηρούν τα υψηλότερα δεοντολογικά πρότυπα στις κλινικές και ερευνητικές πρακτικές, όπως ορίζεται στον κανονισμό "Horizon Europe". Επιπλέον, η κοινοπραξία θα συμμορφώνεται με οποιεσδήποτε απαιτήσεις ή συστάσεις από επιτροπές δεοντολογίας και ρυθμιστικές αρχές.

Αποποίηση ευθύνης - Το PsyPal χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά και μόνο αυτές του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές.

Πηγή: https://parea.eu/parea-news/psypal-launch