Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ψυχοθεραπεία με ψυχεδελικά


Εγκεκριμένοι ψυχίατροι μπορούν πλέον να συνταγογραφήσουν MDMA σε ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες και μαγικα μανιτάρια για ορισμένους τύπους κατάθλιψης. Η αμφιλεγόμενη κίνηση χαιρετίστηκε από πολλούς επιστήμονες και ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι είναι θετικά διακείμενοι και θεωρουν οτι αλλάζει πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού. Ενώ η αρχική πρόσβαση στις θεραπείες με ψυχεδελικα θα είναι περιορισμένη και δαπανηρή, πολλοί ειδικοί και ασθενείς το χαιρετίζουν ως ορόσημο.

Φυσικά υπάρχουν σκεπτικες προοπτικες που υποστηρίζουν ότι η κίνηση ήταν πολύ βιαστική και δεν πρέπει να υπερεκτιμάται - καποιοί ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον υπαρκτό κίνδυνο ενός “κακού ταξίδιού". Η θεραπεία με ψυχεδελικά φυσικά έχει κόστος, με αναφορές από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι μια θεραπεία μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Το MDMA, γνωστό και ως ecstacy, είναι ένα γνωστό εντακτογόνο/διεγερτικό φάρμακο, που συντέθηκε αρχικά από Γερμανούς χημικούς για φαρμακευτικούς σκοπούς το 1912. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του χρήστη, τις αισθητηριακές εμπειρίες και διαστρεβλωνει την αίσθηση του χρόνου.

Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, κοινώς γνωστά ως μαγικά μανιτάρια, είναι μια πολυφυλετική άτυπη ομάδα μυκήτων που περιέχουν την ψυχοτρόπο ψιλοκυβίνη η οποία μετατρέπεται σε ψιλοκίνη κατά την κατάποση.

Παρόλο που η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ρυθμίζει τα ψυχεδελικά ως θεραπευτικές ουσίες, κλινικές δοκιμές διεξάγονται επίσης στις ΗΠΑ (σταδιο 3 για MDMA), τον Καναδά και το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ στην Αυστραλία στην 1η Ιουλίου, εγκεκριμένοι ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφήσουν MDMA για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και ψιλοκυβίνη για κατάθλιψη που αντιστέκεται σε άλλες θεραπείες.

Image
Psychedelic therapy session
Συνεδρία ψυχεδελικής θεραπείας

Η συγκινητική ιστορία μιας ασθενούς που βρήκε ανακούφιση από την επίμονη κατάθλιψη της μεσα απο τη θεραπεία με MDMA:

Η Marjane Beaugeois διαγνώστηκε με σοβαρή κατάθλιψη το 2017. «Μέσα σε δύο μήνες, έχασα τη μητέρα μου, τη γιαγιά, τον αγαπημένο μου σκύλο και τη ρομαντική μου σχέση», θυμάται.
Δεν μπορούσε να φάει, να κάνει ντους ή να φύγει από το σπίτι της στη Μελβούρνη - αλλά λέει ότι τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά την άφησαν «να μοιάζει με ζόμπι, να μην μπορεί να κλάψει, να ηρεμήσει ή να αισθανθεί καλύτερα».
«Πήγαινα ακόμα για ύπνο προσευχόμενη να μην ξυπνήσω», λέει η 49χρονη.
Όταν η έρευνά της για εναλλακτικές θεραπείες την οδήγησε σε μια κλινική ψιλοκυβίνης στο Άμστερνταμ, ήταν διστακτική.
"Δεν έχω ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ή αλκοόλ. Ως σύμβουλος εθισμού, ήμουν πάντα πολύ αντίθετη", λέει.
Αλλά ήταν επίσης απελπισμένη να ξεφύγει από την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, έτσι το 2018, έκανε κράτηση για τον εαυτό της.
Η ψιλοκυβίνη ελήφθη σε ένα τσάι. "Τα χρώματα έγιναν πιο ζωντανά. Ένιωσα δυναμική επανασύνδεση με τον κόσμο· ζεστό και θολό. Συγκινούμαι και μόνο που μιλάω γι' αυτό... ήταν μια τεράστια, όμορφη εμπειρία αγάπης χωρίς όρους."
Τρεις συνεδρίες αργότερα, ένιωσε οτι πραγματικά θεραπεύτηκε. «Μπορούσα να χαμογελάσω, να νιώσω χαρά, να κάνω την καθημερινή μου ρουτίνα με σαφήνεια», λέει. «Όταν γύρισα σπίτι, φίλοι είπαν ότι είδαν τα μάτια μου να λάμπουν ξανά».

 

'Η χρήση των ψυχεδελικών ουσιών θα ελέγχεται προσεκτικά και όπως τονίζει δρ. Mike Musker, ερευνητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δεν είναι απλά τοσο απλο οσο "πάρε ένα χάπι και φύγε". Περιγράφοντας την κίνηση ως "αλλαγή κανόνων του παιχνιδιού", δήλωσε στο πρακτορείο AFP ότι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του MDMA, ο ασθενής πιθανότατα θα υποβληθεί σε τρεις θεραπείες εντός πέντε έως οκτώ εβδομάδων. Κάθε θεραπεία θα διαρκεί περίπου οκτώ ώρες, με τον θεραπευτή να παραμένει με τον ασθενή όλη την ώρα. Η καθηγήτρια Susan Rossell, γνωστική νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Swinburne της Μελβούρνης, είπε ότι, αν και τα ψυχεδελικά έχουν σίγουρα τη δυνατότητα θεραπευτικής χρήσης, η κίνηση έγινε πολύ γρήγορα.

"Όταν βλέπουμε παρεμβάσεις ... για οποιουδήποτε άλλου είδους νόσο, είτε πρόκειται για καρδιαγγειακές νόσους είτε για καρκίνο, δεν μπορεί να βγει ένα φάρμακο στην αγορά τόσο γρήγορα όπως έγινε αυτό", είπε στο AFP.

Η καθηγήτρια Rossell, η οποία διεξάγει τη μεγαλύτερη δοκιμή στην Αυστραλία για τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης στην κατάθλιψη, πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας. H Διοίκηση Θεραπευτικών Προϊόντων της Αυστραλίας (TGA) σοκάρισε πολλούς στον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο τον Φεβρουάριο, όταν επαναταξινόμησε το MDMA και την ψιλοκυβίνη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Δήλωσε ότι τα φάρμακα είναι "σχετικά ασφαλή" όταν χρησιμοποιούνται σε ένα "ιατρικά ελεγχόμενο περιβάλλον" για ασθενείς "με σοβαρές ψυχικές παθήσεις". Διαφορετικά, τόσο το MDMA όσο και η ψιλοκυβίνη είναι παράνομα στην Αυστραλία.

Η TGA αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άγνωστα και ανεπαρκή στοιχεία, αλλά λέει ότι "υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια" ότι η ελεγχόμενη θεραπευτική χρήση των φαρμάκων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία για ορισμένους ανθρώπους και ότι τα "οφέλη για ορισμένους ασθενείς... θα υπερισχύσουν των κινδύνων". Η ρυθμιστική αρχή λέει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα που να περιέχουν MDMA ή ψιλοκυβίνη. Ωστόσο, η αναταξινόμηση σημαίνει ότι οι ψυχίατροι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να παρέχουν νόμιμα ορισμένα φάρμακα που τα περιέχουν, ακόμη και αν δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους.