Γερμανία - δημοσίευση σχέδιου νόμου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας κάνει βήματα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης, δημοσιεύοντας το νομοσχέδιο για τον πρώτο από τους δύο πυλώνες ενός μοντέλου που αποσκοπεί στην κατάργηση των πολιτικών απαγόρευσης.

Το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας στις 5 Ιουλίου δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης για προσωπική χρήση, την καλλιέργεια στο σπίτι και τη δημιουργία ενώσεων καλλιεργητών κάνναβης που έχουν σχεδιαστεί παρόμοια με το μοντέλο των κοινωνικών λεσχών κάνναβης.

Image
Germany's flag with a cannabis leaf

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πρώτου πυλώνα ενός ολοκληρωμένου μοντέλου δύο πυλώνων που θα θέσει τέλος στην απαγόρευση της κάνναβης στην ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να κατέχουν έως 25 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρήση και να καλλιεργούν έως τρία φυτά. Ωστόσο, η κατανάλωση κάνναβης στο "άμεσο περιβάλλον" ατόμων κάτω των 18 ετών, σε ακτίνα 200 μέτρων από σχολεία, εγκαταστάσεις για παιδιά και νέους, παιδικές χαρές, δημόσια προσβάσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις και πεζόδρομους μεταξύ 7 π.μ. και 8 μ.μ., θα παραμείνει απαγορευμένη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα και ποινικές διώξεις για συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες.

Το νομοσχέδιο θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενώσεων καλλιεργητών κάνναβης (Anbauvereinigungen).

Η προτεινόμενη νομοθεσία επιτρέπει σε μια ένωση να δέχεται έως και 500 μέλη. Κάθε μέλος που ανήκει στην ένωση δικαιούται να λαμβάνει είτε 25 γραμμάρια ημερησίως είτε 50 γραμμάρια μηνιαίως για προσωπική χρήση. Επιπλέον, οι ενώσεις έχουν την εξουσία να προμηθεύουν κάθε μέλος με επτά σπόρους το μήνα, οι οποίοι μπορούν να εισάγονται, ή πέντε μοσχεύματα το μήνα.

Η κατανάλωση κάνναβης θα απαγορεύεται εντός των συλλόγων και σε απόσταση 200 μέτρων από την είσοδό τους. Επιπλέον, οι ενώσεις απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή διαφήμισης ή χορηγίας των δραστηριοτήτων τους.

Οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας έχουν την εξουσία να ρυθμίζουν τον αριθμό των συλλόγων που επιτρέπονται σε μια περιοχή ή αστική περιοχή εκδίδοντας διατάγματα με ανώτατο όριο έναν σύλλογο ανά 6.000 κατοίκους.

Αυτό όμως που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα στη Γερμανία είναι η αφαίρεση της κάνναβης από τον νόμο περί ναρκωτικών (Betäubungsmittelgesetz, BtMG) και άλλους συναφείς νόμους. Η κίνηση αυτή παρέχει στον κλάδο της ιατρικής κάνναβης μεγαλύτερη ευελιξία, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τον υφιστάμενο κλάδο της ιατρικής κάνναβης. Αντίθετα, εστιάζει κυρίως στη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη, επιτρέποντας στους ασθενείς να λαμβάνουν κανονική συνταγή κάνναβης αντί για εξειδικευμένη συνταγή ναρκωτικών για τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Το νομοσχέδιο που σχετίζεται με τον δεύτερο πυλώνα του μοντέλου νομιμοποίησης της Γερμανίας θα δημοσιευθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αφού εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα αφορά περιφερειακά πιλοτικά έργα με εμπορικές αλυσίδες εφοδιασμού, πιθανότατα ακολουθώντας το μοντέλο της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

Συνολικά, το μοντέλο δύο πυλώνων που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση στη χώρα στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας, την πρόληψη και την εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση της κάνναβης, τον περιορισμό της παράνομης αγοράς και την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών και των νέων.

Το κατά πόσον αυτό το μοντέλο μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους μένει να φανεί. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Γερμανία είχε αρχικά ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα με τη δημιουργία μιας εμπορικής αλυσίδας εφοδιασμού για την κάνναβη για χρήση από ενήλικες με δυνητικά φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που θα την καθιστούσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα νομιμοποιούσε την πώληση κάνναβης.

Ωστόσο, στη συνέχεια αντιμετώπισε τα νομικά εμπόδια των διεθνών και ευρωπαϊκών νόμων που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση. Αν και οι διεθνείς συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τις νομικές συνέπειες, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις της Ουρουγουάης και του Καναδά, η παραβίαση των νόμων της ΕΕ για τα ναρκωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε το σχέδιό της και παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τους ευρωπαϊκούς νόμους αποκλείοντας την εμπορική πώληση προϊόντων κάνναβης.

Με την υιοθέτηση ενός μη εμπορικού μοντέλου για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει το τρίτο μέλος της ΕΕ που θα ρυθμίσει την προσωπική χρήση, ακολουθώντας τα βήματα της Μάλτας και του Λουξεμβούργου.

Ωστόσο, η σημασία της νομιμοποίησης στη Γερμανία έγκειται στο γεγονός ότι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο, δίνοντας το έναυσμα και σε άλλες χώρες να επιδιώξουν τη ρύθμιση της κάνναβης. Αυτό έχει ήδη συμβεί στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει την κάνναβη μετά το Βερολίνο.

Επιπλέον, η καθιέρωση περιφερειακών πιλοτικών σχεδίων στη Γερμανία μετά την εξέταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα και σε άλλες χώρες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πειραματιστούν με την ελεγχόμενη πώληση προϊόντων κάνναβης. Αυτό θα τους επέτρεπε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της πλήρους νομιμοποίησης. Ωστόσο, εναπόκειται στην ΕΕ να επανεξετάσει τους νόμους της σχετικά με τη ρύθμιση των ψυχαγωγικών πωλήσεων κάνναβης εντός των χωρών μελών.

Προς το παρόν, όμως, εναπόκειται στη Γερμανία να εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο νόμου και να το θέσει σε ισχύ.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η απόφαση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε ενδεχομένως να ληφθεί φέτος.

Πηγή: Forbes