Γερμανία - αποποινικοποίηση ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης

Image
German flag and cannabis leaf

Το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφησε νέο νόμο που επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.

Σύμφωνα με το νόμο, οι άνω των 18 ετών στη Γερμανία θα μπορούν να κατέχουν κάνναβη, ωστόσο αυστηροί κανόνες θα δυσχεραίνουν την αγορά της.

Η χρήση κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα καταστεί νόμιμο από την 1η Απριλίου.

Η κατοχή μέχρι 25 γραμμάρια, θα επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους. Στα ιδιωτικά σπίτια το νόμιμο όριο θα είναι 50 γραμμάρια.

Ήδη η αστυνομία σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, συχνά κάνει τα στραβά μάτια στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, παρόλο που η κατοχή του ναρκωτικού για ψυχαγωγική χρήση είναι παράνομη και μπορεί να διωχθεί ποινικά.  
Η χρήση του ναρκωτικού μεταξύ των νέων αυξάνεται εδώ και χρόνια παρά τον ισχύοντα νόμο, λέει ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, ο οποίος υποκινεί τις μεταρρυθμίσεις.

Θέλει να υπονομεύσει τη μαύρη αγορά, να προστατεύσει τους καπνιστές από τη μολυσμένη κάνναβη και να μειώσει τις πηγές εσόδων για τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Αλλά τα νόμιμα καφέ κάνναβης δεν θα ξεφυτρώσουν ξαφνικά σε όλη τη χώρα.

Μια έντονη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης μαίνεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία, με τις ομάδες γιατρών να εκφράζουν ανησυχίες για τους νέους και τους συντηρητικούς να λένε ότι η απελευθέρωση θα τροφοδοτήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Η Simone Borchardt από το συντηρητικό CDU της αντιπολίτευσης δήλωσε στην Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση προχώρησε με τον "εντελώς περιττό, συγκεχυμένο νόμο", ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των γιατρών, της αστυνομίας και των ψυχοθεραπευτών.

Ωστόσο, ο κ. Lauterbach δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη: "Ο αριθμός των καταναλωτών ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια".

Όπως τόσο συχνά στη Γερμανία, ο νόμος που εγκρίθηκε από τους βουλευτές το απόγευμα της Παρασκευής είναι περίπλοκος.

Το κάπνισμα κάνναβης σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθεί να είναι παράνομο. Το κρίσιμο είναι ότι η αγορά θα ρυθμίζεται αυστηρά, οπότε η αγορά δεν θα είναι εύκολη.

Αντ' αυτού, οι μη εμπορικές λέσχες μελών, που ονομάζονται "κοινωνικές λέσχες κάνναβης", θα καλλιεργούν και θα διανέμουν περιορισμένες ποσότητες.

Κάθε λέσχη θα έχει ανώτατο όριο 500 μέλη, δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση κάνναβης επιτόπου και η ιδιότητα μέλους θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κατοίκους της Γερμανίας.

Θα επιτρέπεται επίσης η καλλιέργεια της δικής σας κάνναβης, με έως τρία φυτά μαριχουάνας ανά νοικοκυριό.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί στην παράδοξη θέση να επιτρέπει την κατοχή μάλλον μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, ενώ ταυτόχρονα καθιστά δύσκολη την αγορά του.

Τα αρχικά σχέδια να επιτραπεί σε αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία να πωλούν κάνναβη καταργήθηκαν λόγω των ανησυχιών της ΕΕ ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ναρκωτικών.

Οι τακτικοί χρήστες θα επωφεληθούν, αλλά οι περιστασιακοί χρήστες θα δυσκολευτούν να το αγοράσουν νόμιμα και οι τουρίστες θα αποκλειστούν. Οι επικριτές λένε ότι αυτό απλώς θα τροφοδοτήσει τη μαύρη αγορά.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του νέου νόμου και τελικά να εισαγάγει την αδειοδοτημένη πώληση κάνναβης.

Αλλά δεδομένου του πόσο βασανιστική ήταν η συζήτηση μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι αν αναλάβουν κυβέρνηση το επόμενο έτος, θα καταργήσουν εντελώς τον νόμο. Η Γερμανία είναι απίθανο να γίνει το νέο Άμστερνταμ της Ευρώπης σύντομα.