Συμβουλές για μείωση βλάβης σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Image
Boom Festival Dance Temple

Να γνωρίζετε τί καταναλώνετε

Κάντε την έρευνά σας σχετικά με τις ουσίες που θα πάρετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη δοσολογία, τις επιδράσεις και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να αισθανθείτε τα αποτελέσματα. Προσπαθήστε να αποφύγετε την αγορά ουσιών σε φεστιβάλ. Οι ουσίες που διακινούνται στα φεστιβάλ συχνά δεν είναι αυτό που πωλείται, είναι κακής ποιότητας ή νοθευμένες με άλλες ουσίες. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό, ένα φεστιβάλ δεν είναι το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε μια νέα ουσία για πρώτη φορά, μείνετε με αυτά που γνωρίζετε.

Η δόσολογία είναι κρίσιμη

Σκεφτείτε σωστά και λογικά τη δόση. Λάβετε υπόψη την περίπτωσή σας και όλες τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει σχετικά με την ουσία. Εάν βρίσκεστε σε κοινωνικό περιβάλλον, μην υποκύψετε στην πίεση των εταίρων σας. 

Δεν μπορείτε να ξε-πάρετε κάτι

Εάν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε αυτήν την ουσία, να θυμάστε πως εισάγετε ένα νέο χημικό στον οργανισμό σας και δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσετε σε αυτό. Μια χαμηλή δόση μειώνει  συνήθως τους κινδύνους στην προσωπική σας ασφάλεια και την ψυχολογική σας ευημερία, ακόμα και τον κίνδυνο της υπερβολικής δόσης ή μιας κακής εμπειρίας. Μπορείτε πάντα να πάρετε περισσότερο πιο μετά ή σε μετέπειτα εμπειρία.

Ξεκινήστε χαμηλά και προχωρήστε αργά

Πάντα να παίρνετε μια δοκιμαστική δόση και να περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάρετε κι άλλο.

Κάντε τεστ στις ουσίες σας εφόσον είναι δυνατόν

Τα τεστ με αντιδραστήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από ουσίες που έχουν πωληθεί έναντι άλλων ή είναι νοθευμένες, ωστόσο, μόνο εξοπλισμός εργαστηριακής ποιότητας μπορεί να δώσει ακριβές ποσοστό της ισχύος/καθαρότητας, γι' αυτό προσέξτε. Μάθετε αν η εκδήλωση διαθέτει επιτόπια εγκατάσταση ελέγχου ουσιών, όπως αυτές που παρέχονται από το The Loop στην Αγγλία.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε υπηρεσία ελέγχου ουσιών όπως το The Loop, συνιστάται ιδιαίτερα να αγοράσετε ένα τεστ σετ αντιδραστηρίων για να κάνετε τον έλεγχο στο σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι οι ουσίες που πληρώσατε, είναι όντως αυτές που πήρατε πχ https://www.reagent-tests.uk , https://protestkit.eu/ 

Εάν δεν είστε σε θέση να αξιολογήσετε τις ουσίες σας, πάρτε πρώτα μια πολύ μικρή δοκιμαστική δόση, αυτό θα σας προειδοποιήσει για τυχόν πιθανή αλλεργική ή ανεπιθύμητη αντίδραση και θα σας βοηθήσει επίσης να επαληθεύσετε ότι δεν έχετε αποκτήσει κάτι αρκετά πιο ισχυρό από ό,τι σκοπεύατε.
 

Προγραμματίστε την εμπειρία και τις παραμέτρους της

... ώστε να μην πάρετε απερίσκεπτες αποφάσεις υπό την επήρεια. Αφού πάρετε την όποια δόση έχετε επιλέξει, να είστε υπομονετικοί και να μην βγάζετε βιαστικά το συμπέρασμα ότι δεν λειτούργησε η ουσία επειδή τα συμπτώματα δεν επέρχονται . Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η διπλή δόση, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Επίσης, εκτός αν πραγματικά σκοπεύετε να ξαναπάρετε δόση από την αρχή, προτείνετε να φυλάξετε κάπου απόμερα την υπόλοιπη ουσία. Εάν σκοπεύετε ούτως η αλλιώς να ξαναπάρετε, ίσως θέσετε ένα μέγιστο όριο σε αυτό, έχοντας στη διάθεσή σας μόνο μια προκαθορισμένη συνολική ποσότητα. Μην προσπαθείτε να συμβαδίζετε με τους φίλους σας, μπορεί να μην έχετε τα ίδια επίπεδα ανοχής με αυτούς.
 

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνέλθει

Αν το παρακάνετε πίνετε πολλά υγρά, φάτε καλά και ξεκουραστείτε. Λάβετε υπόψη σας ότι η στέρηση ύπνου από μόνη της μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, οπότε όταν προσθέτετε στην εξίσωση τις ουσίες και το αλκοόλ, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ενισχύσει τις αρνητικές επιδράσεις (άγχος, παράνοια κ.λπ.) ορισμένων ουσιών. 
 

Ενυδάτωση και καλή διατροφή

Αν κάνει ζέστη ή/και αν χορεύετε μπορεί να αφυδατωθείτε γρήγορα, το αλκοόλ και οι διεγερτικές ουσίες αυξάνουν τον ρυθμό αφυδάτωσης.  Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό το οποίο να γεμίζετε κάθε φορά που περνάτε από ένα σημείο παροχής νερού - και βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό απόθεμα στη σκηνή σας. Πίνετε τακτικά γουλιές νερό, αλλά μην το παρακάνετε (περίπου μισό λίτρο την ώρα είναι ένας καλός οδηγός).

Η τροφή γεμίζει το στομάχι σας, γεγονός που μειώνει τον ερεθισμό που προκαλείται από το αλκοόλ και τις προσλαμβανόμενες ουσίες. Επίσης επιβραδύνει την πρόσληψη του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας και σας βοηθά να συμπληρώσετε το αλάτι και τα μέταλλα που χάνει το σώμα σας κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Φροντίστε τους φίλους και συνάνθρωπους σας

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι φίλοι σας γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με ουσίες/αλκοόλ. Αν συμβεί κάτι σε κάποιον φίλο σας, μη διστάσετε να καλέσετε για βοήθεια, μιλήστε με τον πλησιέστερο υπεύθυνο, τον φύλακα ασφαλείας ή με οποιονδήποτε έχει ασύρματο. Αν ένας φίλος σας έχει λιποθυμήσει από ποτό ή ουσίες μην τον αφήσετε χωρίς επίβλεψη. 

Αν δείτε κάποιον άλλον που φαίνεται να περνάει δύσκολα, ρωτήστε τον αν είναι καλά. Προσφερθείτε να τους συνοδεύσετε στις υπηρεσίες πρόνοιας, (συνήθως PsyCare). Αν αρνηθούν τη βοήθεια αλλά ανησυχείτε γι' αυτούς, ειδοποιήστε την ασφάλεια ή έναν συνοδό.

Εξοικειωθείτε με τις ιατρικές ομάδες και τις ομάδες πρόνοιας (PsyCare)

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ ή στην αρχή του πάρτυ καλό είναι να βρείτε που βρίσκονται τόσο οι ιατρικές ομάδες όσο και οι ομάδες πρόνοιας αν αυτές προσφέρονται ουτως ώστε να μπορείτε να κατευθύνετε ή να κατευθυνθείτε σε περίπτωση ανάγκης.

Προσαρμοσμένο από τις 10 Εντολές για ασφαλέστερη χρήση ουσιών από το βιβλίο του Dominic Milton Trott, The Drug Users Bible (Η Βίβλος των χρηστών ουσιών), διαθέσιμο σε PDF εδώ.