Ενσωμάτωση & Μετέπειτα φροντίδα

Image
Colorful hands

Αν είχατε μια έντονη ή δύσκολη ψυχεδελική εμπειρία ή μια εμπειρία που προκλήθηκε από ουσίες, αυτή η σελίδα έχει σχεδιαστεί για να σας προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε. Θα σας υποδείξει χρήσιμες πηγές όπου μπορείτε να λάβετε περαιτέρω υποστήριξη και θα περιγράψει διαφορετικούς τρόπους εξερεύνησης της εμπειρίας που βιώσατε.

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε εκτεθειμένοι, γυμνοί και ευάλωτοι αφού λάβετε υποστήριξη. Ανεξάρτητα από το πόσο φανταστική, ακατάστατη ή απαιτητική ήταν η εμπειρία σας, μπορεί να προσφέρει ένα πολύτιμο ξεκίνημα για να γνωρίσετε κομμάτια του εαυτού σας. Μπορεί το να συνδεθείτε με κομμάτια του εαυτού σας, με τα οποία ενδέχεται να μην αισθάνεστε άνετα ή να μην γνωρίζατε, να προκαλέσει αναστάτωση.

Τα ψυχεδελικά αποτελούν την πύλη για  πολύ ωμές εμπειρίες και είναι σύνηθες να αισθάνεστε κλονισμένοι ή αρχικά καταβεβλημένοι από αυτές.  Κάποιες ψυχεδελικές εμπειρίες μπορεί να υποδείξουν δύσκολες εμπειρίες ζωής ή συναισθήματα από το παρελθόν που μπορεί να μην είχατε το χρόνο ή το χώρο να επεξεργαστείτε και να κατανοήσετε. 

Υπάρχουν ομάδες και θεραπευτές που επικεντρώνονται στην ενσωμάτωση των ψυχεδελικών εμπειριών- που μπορούν να μας βοηθήσουν να τις επεξεργαστούμε και να τις κατανοήσουμε καλύτερα.

Η ενσωμάτωση τέτοιων εμπειριών σε μια ξεκάθαρη ιστορία και η ένταξή τους στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι μια σταδιακή και απαιτητική διαδικασία, αλλά έχει τη δυνατότητα να ανοίξει βαθύτερες συνδέσεις με τον εαυτό σας και τους άλλους ανθρώπους.
Δύο εξαιρετικά χρήσιμες ιδιότητες που υποστηρίζουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ψυχεδελικών εμπειριών είναι:

 • Η συμπόνια προς τον εαυτό σας
 • Η ανοιχτή περιέργεια για την εμπειρία και για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για εσάς.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε μετά, με την έντονη σωματική & ψυχολογική εμπειρία σας.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Σας προσκαλούμε να πάρετε τα πράγματα πολύ ήπια και να συνεχίσετε κάποια από τη φροντίδα που λάβατε, προς τον εαυτό σας.
  Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι χρειάζεστε. Μπορεί να είναι δελεαστικό να επιστρέψετε αμέσως στην εμπειρία, ενώ παρομοίως, μπορεί να θέλετε να κινηθείτε με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
 • Μετά την εμπειρία, κάντε λίγο χώρο για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Τώρα είναι η ώρα να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η επαρκής ξεκούραση, η διατροφή και η άσκηση θα σας βοηθήσουν να σταθεροποιηθείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δώστε στο σώμα σας τους πόρους που χρειάζεται για να χωνέψει την εμπειρία.
 • Μπορεί να είναι επώδυνο να επιστρέψετε κατευθείαν στη δουλειά ή σε ένα άλλο έντονο περιβάλλον. Ίσως μπορείτε να δημιουργήσετε λίγο επιπλέον χώρο για τον εαυτό σας, παίρνοντας κάποια άδεια ή αναπροσαρμόζοντας τον προγραμματισμό των υποχρεώσεών σας;
 • Ποια είναι η υποστήριξη που μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων; Ίσως υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να συναντηθείτε ή δραστηριότητες που ξέρετε ότι σας βοηθούν να νιώθετε ισορροπημένοι.
 • Αντιμετωπίστε αυτή την εμπειρία ως μέρος του ευρύτερου ταξιδιού σας. Η ζωή και ο εσωτερικός εαυτός σας είναι και τα δύο θαυμάσια πολύπλοκα - πάντα υπάρχει περισσότερη δουλειά να κάνετε. Αυτή η διαδικασία είναι ένας ισχυρότατος τρόπος για να εμβαθύνετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας.
   

Πρακτικές ασκήσεις

Τώρα είναι η ώρα να στηριχτείτε σε πράγματα που σας βοηθούν να νιώθετε συνδεδεμένοι με το σώμα σας:

Άσκηση: τρέξιμο, γυμναστήριο, περπάτημα, διαλογισμός κ.λπ. Η άσκηση σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας και να νιώσετε γειωμένοι: που σημαίνει ότι νιώθετε εδραιωμένοι στο σώμα σας και συνδεδεμένοι με το έδαφος κάτω από εσάς.

Κατά τη διάρκεια και μετά από μια ψυχεδελική εμπειρία είναι δυνατόν να αισθάνεστε αποκομμένοι από το σώμα σας ή να βρεθείτε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρές σωματικές αισθήσεις. Η ενασχόληση με ήπια άσκηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε συνδεδεμένοι με το σώμα σας με έναν τρόπο που σας είναι οικείος και να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε την ένταση και το άγχος.

Γράψιμο: Μπορεί επίσης να είναι απίστευτα χρήσιμο να γράψετε για την ψυχεδελική σας εμπειρία με όσες περισσότερες λεπτομέρειες θυμάστε. Αυτό είναι πολύτιμο, τόσο για να εξερευνήσετε, όσο και για να ξυπνήσει την περιέργειά σας για το τι συνέβη και να αρχίσετε να διερευνάτε τι σας ήρθε στο μυαλό. Το να γράφετε ημερολόγιο ή να γράφετε ό,τι απασχολεί το μυαλό σας μπορεί επίσης να σας προσφέρει μια απελευθέρωση.

Να βρίσκεστε στη φύση: το να αφιερώσετε χρόνο για έναν περίπατο στη φύση μπορεί να προσφέρει έναν χώρο ήρεμου αναστοχασμού. Στο περιβάλλον ενός φεστιβάλ και μέσα από ψυχεδελικές εμπειρίες οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν μια ισχυρή σύνδεση με τη φύση, η οποία μπορεί να αισθανθείτε ότι διακόπτεται απότομα όταν επιστρέφετε στο σπίτι - ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε πόλη.

Διαλογισμός: ιδιαίτερα οι διαλογισμοί " συνειδητής αναπνοής" (‘mindful breathing’) ή " σάρωσης σώματος" (‘body scan’),  (πολλοί διαθέσιμοι στο Youtube) μπορούν να σας βοηθήσουν να επανέλθετε σε επαφή με το σώμα σας και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να "κατεβάσει μερικές ταχύτητες" αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή έχετε πολλή ενέργεια.

Μπορεί να μην αισθάνεστε σε θέση να συμμετάσχετε σε αυτές τις δραστηριότητες και αυτό είναι απολύτως εντάξει.
 

Ασφαλείς χώροι χωρίς επικριτική διάθεση όπου μπορείτε να μιλήσετε για ό,τι συνέβη

Μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένοι μετά από μια έντονη ψυχεδελική εμπειρία και συχνά μπορεί να αναδυθούν πράγματα που είναι πάρα πολλά για ένα άτομο μόνο του να τα βιώσει και να τα κατανοήσει, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ντροπής.

Φίλοι
Να αντιμετωπίσετε την εμπειρία σας με φροντίδα. Μη βιαστείτε να την εκφράσετε με λόγια ή να την πλαισιώσετε, ενώ ακόμα βρίσκει τη σωστή θέση μέσα σας.
Μόλις νιώσετε έτοιμοι να συζητήσετε την εμπειρία σας με άλλους, θα είναι χρήσιμο να το κάνετε για τη διαδικασία αφομοίωσής της. Όταν αποφασίσετε να το κάνετε, τιμήστε την εμπειρία σας ανοίγοντάς την σε χώρους και σχέσεις που σέβονται, είναι ανοιχτές και υποστηρικτικές.

Είναι υπέροχο αν είστε σε θέση να μιλήσετε σε στενούς φίλους για την εμπειρία σας, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές αν δεν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε ή αν νιώθετε ότι δεν θα καταλάβουν.

Ομάδες ψυχεδελικής ενσωμάτωσης
Υπάρχουν διάφορες ανοιχτές ομάδες ενσωμάτωσης που λειτουργούν κάθε μήνα. Είναι φιλόξενοι χώροι, χωρίς επικριτική διάθεση, που διευθύνονται από ομοτίμους. Στην ομάδα μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να ακούσετε τις εμπειρίες των άλλων. Είναι απολύτως εντάξει αν δεν θέλετε να μοιραστείτε και προτιμάτε απλώς να ακούσετε τις εμπειρίες άλλων ατόμων. Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι είναι απελευθερωτικό να μπορούν να συνδεθούν με αυτά που έχουν περάσει άλλοι άνθρωποι και να μοιραστούν τις ιστορίες τους, αν νιώθουν ότι είναι σωστό να το κάνουν.  Αυτές οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν πιο κοντά και μπορεί να είναι χρήσιμες για να βρουν έναν τρόπο να μιλήσουν για πράγματα που μπορεί να μην είχαν συζητηθεί στο παρελθόν.

Οι ομάδες ενσωμάτωσης είναι μια επιλογή χαμηλού κόστους (συνήθως περίπου €10 - €15).

Επειδή οι ουσίες  και τα ψυχεδελικά παραμένουν παράνομα- ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρέως, υπάρχει πολύ περισσότερη σιωπή, σύγχυση και ταμπού γύρω από τη συζήτηση για τις ψυχεδελικές εμπειρίες απ' ό,τι θα έπρεπε. Αυτές οι ομάδες είναι ένας χώρος για ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων.

Το Greek Psychedelic Society παρέχει έναν μηνιαίο κύκλο ενσωμάτωσης την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα (στα Ελληνικά). Εγγραφείτε δωρεάν εδώ.

Αν προτιμάτε στα Αγγλικά, προτείνουμε το Integration Circle του PsyCare την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα. Εγγραφείτε εδώ.

Ανάγκες επείγουσας αντιμετώπισης 
Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με κάποιον, μπορείτε να καλέσετε την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης: 10306 (Δωρεάν)

Πηγή: https://www.psycareuk.org/safetytips
Μετάφραση: Φωτεινή Λάμπρου, μέλος της κοινότητας