Πώς να βοηθήσετε κατά τη διάρκεια ενός bad trip
Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν ουσίες για να περάσουν καλά. Ωστόσο, μερικές φορές, ένα άτομο που χρησιμοποιεί παραισθησιογόνα ή άλλες ουσίες μπορεί να βιώσει μια κατάσταση γνωστή ως "bad trip" (δύσκολη ψυχεδελική εμπειρία), που μερικές φορές αναφέρεται ως "ψυχεδελική κρίση".
Η φράση "bad trip" χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια κατάσταση όπου η χρήση της ουσίας δημιουργεί μια έντονα αρνητική ψυχολογική αντίδραση.
Κατά τη διάρκεια ενός bad trip, η ένταση της “μαστούρας” μπορεί να γίνει εξαιρετικά τρομακτική ή συντριπτική. Οι παραισθήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, το άτομο μπορεί να αισθάνεται πολύ παρανοϊκό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει επιθετικό ή ακόμη και βίαιο προς τον εαυτό του ή τους άλλους.
Εάν κάποιος που γνωρίζετε έχει ένα bad trip, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Αυτή η σελίδα θα περιγράψει τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.
Βήμα 1: Αναγνωρίστε πότε συμβαίνει ένα bad trip
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο που βρίσκεται στη μέση ενός bad trip μπορεί να πανικοβληθεί. Μπορεί να μιλήσει για τρομακτικές σκέψεις και άγχος. Μπορεί να εκφράσει φόβους ότι θα χάσει τον έλεγχο ή ότι θα πεθάνει. Μπορεί επίσης να ανησυχεί ότι τρελαίνεται. Μπορεί να μιλάει για φόβο, μπορεί να είναι παρανοϊκό και η συναισθηματική του αντίδραση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο, οδηγώντας μερικές φορές σε βίαιη συμπεριφορά και το ενδεχόμενο αυτοτραυματισμού. To bad trip έχει περιγραφεί ως κάτι παρόμοιο με μια αυξημένη κρίση άγχους, η οποία, στα τελευταία στάδια, μπορεί να μοιάζει με παρανοϊκή ψύχωση.
Τα bad trip είναι πιο πιθανό να συμβούν με τη χρήση κλασικών παραισθησιογόνων (όπως το LSD, τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης και η μεσκαλίνη/πεγιότ) ή αποσχιστικών (dissociative) ουσιών, όπως το PCP, η δεξτρομεθορφάνη (DXM) και η κεταμίνη. Ωστόσο, τα άτομα που κάνουν χρήση μαριχουάνας μπορεί επίσης να βιώσουν δυσάρεστες καταστάσεις υπό την επήρεια, και σπανίως και το MDMA.
Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποιος θα έχει ένα bad trip ή πότε θα εκδηλωθεί. Οι προηγούμενες θετικές εμπειρίες με μία ουσία δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας επακόλουθης αρνητικής.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε πότε ένα άτομο βιώνει ένα bad trip. Αρχικά παρατηρήστε από μια σχετική απόσταση και αν πιστεύετε ότι όντως βιώνει bad trip, πλησιάστε ήρεμα και ρωτήστε το αν νιώθει καλά και προσφέρετε τη βοήθειά σας.
Βήμα 2: Μετακινήστε το άτομο σε έναν ασφαλή χώρο.
Η πανικόβλητη, παρανοϊκή συμπεριφορά ενός ατόμου σε ένα bad trip μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για αυτοτραυματισμό ή βία με στόχο άλλους. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μεταφέρετε το άτομο σε έναν ασφαλή χώρο. Κρατήστε το άτομο μακριά από πηγές δυνητικού τυχαίου τραυματισμού ή θανάτου, όπως ψηλά σημεία, υδάτινα σώματα, κυκλοφορία ή άλλους φυσικούς κινδύνους, καθώς και για να αποτρέψετε το άτομο από το να αποκτήσει πρόσβαση σε μέσα πρόκλησης βλάβης.
Το Zendo Project, ένας οργανισμός αφιερωμένος στη μείωση της ψυχεδελικής βλάβης, συμβουλεύει να κρατάτε το άτομο μακριά από πράγματα που θα μπορούσαν να το αποπροσανατολίσουν περαιτέρω, όπως έντονα φώτα, πλήθη και δυνατή μουσική. Ένας πιο άνετος, αισθητικά ευχάριστος χώρος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σοβαρής ψυχολογικής δυσφορίας. Παραδόξως, λίγο νερό, ένας ήσυχος χώρος και ένας καλός ακροατής είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να ηρεμήσει.
Βήμα 3: Υπενθυμίστε στο άτομο ότι το συναίσθημα θα περάσει.
Μια πηγή παρηγοριάς για κάποιον που βρίσκεται σε ένα bad trip μπορεί να είναι η διαβεβαίωση ότι η εμπειρία είναι αποτέλεσμα της χρήσης ουσιών, η οποία τελικά θα εξασθενήσει. Υπενθυμίζετε στο άτομο τακτικά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν όταν οι ουσίες εξασθενήσουν.
Η προσπάθεια να τους μεταπείσετε μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, γι' αυτό γενικά συνιστάται να τους βοηθήσετε, δίνοντάς τους να καταλάβουν ότι καταλαβαίνετε ότι περνούν μια απίστευτα έντονη εμπειρία. Μπορείτε να τους προτείνετε να παραδοθούν στην εμπειρία τους (αντί να προσπαθούν να την ελέγξουν), διατηρώντας παράλληλα μια υποστηρικτική και ενσυναισθητική παρουσία. Ακόμα και το να τους κρατάτε απλώς το χέρι -με την άδειά τους- μπορεί να τους βοηθήσει να προσγειωθούν και να νιώσουν πολύ πιο ασφαλείς και συνδεδεμένοι.
Βεβαιωθείτε ότι το άτομο δεν παίρνει περισσότερες ουσίες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εμπειρία από κακή σε καλή. Η προσθήκη περισσότερων ουσιών μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη.
Αν μπορείτε, βάλτε χαλαρωτική μουσική να παίζει χαμηλόφωνα, όπως meditation music ή πάρτε μερικές βαθιές ανάσες μαζί.
Βήμα 4: Μείνετε πάντα μαζί με το άτομο
Κάποιος που βρίσκεται σε bad trip μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά αποπροσανατολισμένος και φοβισμένος. Η ήπια παρουσία ενός άλλου ατόμου που είναι σε θέση να παραμείνει ήρεμο μπορεί να βοηθήσει πολύ το άτομο να ξεπεράσει την κατάσταση.
Η παρουσία ενός ήρεμου, υποστηρικτικού ατόμου εξυπηρετεί 3 σκοπούς:
- Μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει ασφάλεια και να του προσφέρει μια διέξοδο για να συζητήσει την εμπειρία του.
- Μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο αυτοτραυματισμού, καθώς μπορείτε να το καθοδηγήσετε σε έναν ασφαλή χώρο και μακριά από αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυτοτραυματιστούν.
- Επιτρέπει την επείγουσα παρέμβαση, αν αυτό καταστεί απαραίτητο. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω.
Βήμα 5: Μείνετε ασφαλείς και προστατέψτε τους άλλους
Οι άνθρωποι που βιώνουν ένα bad trip μπορεί να συμπεριφέρονται παράλογα χωρίς καλή συναίσθηση κινδύνου. Κάποιες φορές μπορεί να γίνουν βίαιοι. Είναι σημαντικό να προστατέψετε τον εαυτό σας πρώτα πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον άλλον.
Μπορεί επίσης να έχουν ιατρικά συμπτώματα που απαιτούν βοήθεια την οποία εσείς δεν μπορείτε να παρέχετε.
Βήμα 6: Ζητήστε ιατρική ή άλλη επαγγελματική βοήθεια, εάν χρειάζεται
Μέρος της βοήθειας σε κάποιον που βρίσκεται σε ένα bad trip είναι να αναγνωρίσετε πότε η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό σας και να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.
Το να βοηθήσετε κάποιον να ξεπεράσει ένα bad trip μπορεί να είναι υπερβολικό για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την ισχυρή επίδραση από παραισθησιογόνα ή με το πώς να διαχειριστεί καλύτερα μια τέτοια κατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο που είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια είναι και το ίδιο υπό την επήρεια ουσιών. Για το λόγο αυτό, μια σωστή πορεία δράσης μπορεί απλώς να είναι να καλέσετε βοήθεια.
Ορισμένα συμπτώματα ίσως δικαιολογούν κλήση στο 166. Δεν θα μπείτε σε μπελάδες επειδή σώζετε τη ζωή κάποιου, ακόμη και αν έχετε πάρει ο ίδιος ουσίες. Μη διστάσετε να καλέσετε το 166 αν πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο.Ένα νοσοκομείο μπορεί να παρέχει έναν ασφαλή χώρο με συνεχή παρακολούθηση και προστασία.
Βήμα 7: ενσωμάτωση
Μόλις το bad trip υποχωρήσει, υπάρχουν ακόμα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Προτείνετε έναν θεραπευτή από τον κατάλογο θεραπευτών που ειδικεύονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να ενσωματώσουν τις ψυχεδελικές τους εμπειρίες στη ζωή τους (coming soon) ή κάποιο κύκλο ενσωμάτωσης όπως αυτόν του Greek Psychedelic Society, https://www.eventbrite.com/o/kykeon-greek-psychedelic-society-70257371923
Πόσο διαρκεί ένα trip (ή bad trip) ανάλογα με την ουσία
Ουσία | Διάρκεια |
---|---|
MDMA | 3 με 6 ώρες |
Κεταμίνη | Μέχρι 2 ώρες |
LSD | Περίπου 12 ώρες |
Ψιλοκυβίνη | 4 με 6 ώρες |
Μεσκαλίνη | 8 με 14 ώρες |
DMT (εισπνεύσιμο) | 10 με 20 λεπτά |