Προετοιμάζοντας την ψυχιατρική για ένα ψυχεδελικό μέλλον

Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε την ψυχιατρική για ένα ψυχεδελικό μέλλον;

Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Προϊόντων (TGA) στην Αυστραλία έλαβε πρόσφατα μια πρωτοποριακή απόφαση για την επανακατάταξη δύο φαρμάκων ως θεραπείες για ορισμένες ψυχικές παθήσεις. Η ψιλοκυβίνη είναι πλέον εγκεκριμένη για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, ενώ το MDMA είναι εγκεκριμένο για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Ο καθηγητής David Nutt (Edmond J. Safra Professor of Neuropsychopharmacology at Imperial College London, and Founder and Chief Scientific Officer of Drug Science), η καθηγήτρια Ilana Crome (Professor of Addiction Psychiatry at Keele University and Trustee of Drug Science) και ο καθηγητής Allan Young (Chair of Mood Disorders and is Director of the Centre for Affective Disorders at King's College London) διερευνούν τους λόγους αυτών των εξελίξεων, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρέχουν στις ψυχιατρικές κοινότητες και πώς μαζί με τα συστήματα υγείας αυτές οι κοινότητες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξελίξεις σε ένα αφιέρωμα στο British Journal of Psychiatry.

Πρόσβαση στο πλήρες άρθρο με ελεύθερη πρόσβαση εδώ.

Συνοψίζουμε τα βασικά σημεία παρακάτω:

Image
Abstract image

Γιατί ο επαναπρογραμματισμός στην Αυστραλία;

Η θεραπεία της ψυχικής υγείας έχει γνωρίσει ελάχιστες καινοτομίες τα τελευταία 50 χρόνια. Τα περισσότερα σημερινά φάρμακα είναι παραλλαγές φαρμάκων από τη δεκαετία του 1950, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα για πολλούς ασθενείς. Υπάρχει ανάγκη για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Θετικά ερευνητικά ευρήματα

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψυχεδελικά όπως η ψιλοκυβίνη και το MDMA μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία παθήσεων όπου άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Αυτές οι ουσίες έχουν επιδείξει σημαντικά οφέλη σε κλινικές δοκιμές για την κατάθλιψη και την διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), γεγονός που προκάλεσε την επανεκτίμηση της ρύθμισής (scheduling) τους στην Αυστραλία.

Αυξανόμενη υποστήριξη και ζήτηση

Υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και τους ασθενείς για τη χρήση ψυχεδελικών ουσιών με ταυτόχρονη θεραπεία. Η δυνατότητα αυτών των φαρμάκων να προσφέρουν ανακούφιση εκεί όπου άλλες θεραπείες δεν έχουν προσφέρει, σε συνδυασμό με την έλλειψη νέων ψυχιατρικών φαρμάκων, έχει οδηγήσει σε αυτή την αλλαγή.

Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ευκαιρίες

Νέες θεραπευτικές επιλογές: Τα ψυχεδελικά προσφέρουν νέες ελπιδοφόρες οδούς για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Τα στοιχεία απεικόνισης του εγκεφάλου αποκαλύπτουν ότι τα ψυχεδελικά δρουν μέσω πολύ διαφορετικών εγκεφαλικών οδών από τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και μπορεί να λειτουργήσουν εκεί όπου αυτά έχουν αποτύχει.

Αναζωογόνηση της ψυχιατρικής: Η εισαγωγή αυτών των θεραπειών μπορεί να αναζωογονήσει τον τομέα της ψυχιατρικής και να προσελκύσει νέους επαγγελματίες που μπορεί να έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη προόδου στις ψυχιατρικές θεραπείες τις τελευταίες δεκαετίες.

Προκλήσεις

Ρυθμιστική εποπτεία: Η διασφάλιση της ασφαλούς και δεοντολογικής χρήσης αυτών των θεραπειών απαιτεί ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια.

Εκπαίδευση: Οι ψυχίατροι πρέπει να υποστηριχθούν στην εφαρμογή αυτής της θεραπείας με την ενίσχυση της ικανότητας και τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων. Οι ψυχίατροι χρειάζονται ολοκληρωμένη εκπαίδευση για να χορηγούν με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα αυτές τις θεραπείες.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

Η ψυχιατρική κοινότητα και τα συστήματα υγείας πρέπει να προσαρμοστούν:

Δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα: Ενσωματώνοντας την εκπαίδευση στην ψυχεδελική θεραπεία στην ψυχιατρική εκπαίδευση.

Ρυθμιστικούς ελέγχους: Ανάπτυξη ισχυρών ρυθμιστικών και εποπτικών μηχανισμών, όπως μητρώο επαγγελματιών και εποπτευόμενη συλλογή δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως δημιουργείται στην Αυστραλία. Αυτό θα μπορούσε να διεξαχθεί από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο επιβλέπει τα κέντρα θεραπείας ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT).

Ενθάρρυνση της συνεργασίας: Η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των κλινικών ειδικών, των εκπαιδευτών και των διευθυντών είναι ζωτικής σημασίας. Μάθηση από διεθνείς πρακτικές, όπως της Αυστραλίας, και προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Ομάδα εργασίας: Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων θα πρέπει να συγκαλέσει μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται, για παράδειγμα, από γενικούς ψυχιάτρους, ψυχιάτρους γήρατος και ψυχιάτρους εθισμού, για να αρχίσει να εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η θεραπεία.

Συμπέρασμα

Ο επανακαθορισμός της ψιλοκυβίνης και του MDMA στην Αυστραλία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ψυχικής υγείας, προσφέροντας ελπίδα σε όσους πάσχουν από παθήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες. Η ψυχιατρική κοινότητα έχει μια μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξει παρόμοιες αλλαγές, να αναπτύξει προγράμματα κατάρτισης και να συμμετάσχει σε συνεργατική έρευνα για να διασφαλίσει ότι αυτές οι καινοτόμες θεραπείες θα αποτελέσουν ασφαλές και αποτελεσματικό μέρος της φροντίδας ψυχικής υγείας. Το Greek Psychedelic Society θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ορθολογική προσέγγιση της ψυχεδελικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της κλινικής θεραπείας, διασφαλίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι για μια αλλαγή του νόμου.