DMT

Image
DMT molecule

Το DMT σημαίνει Ν, Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη. Είναι ένα ισχυρό ψυχεδελικό, με σεροτονινεργικές επιδράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη και έντονη ψυχεδελική εμπειρία. Η εμπειρία με DMT χαρακτηρίζεται συνήθως από οπτικές ψευδαισθήσεις, που συχνά εμπεριέχουν συναντήσεις με διάφορες οντότητες, και συχνά συνδέεται με βαθύτερα νοήματα. Αυτή η έντονη εμπειρία αποκαλείται μερικές φορές "DMT breakthrough". Όταν χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγική ουσία, το DMT στην κρυσταλική του μορφή μπορεί να ατμιστεί, ενώ πιο σπάνια είναι η ενδορρινική χρήση και η ενέσιμη έγχυση (κυρίως σε ερευνητικό πλαίσιο).

Το μόριο του DMT είναι δομικά παρόμοιο με άλλες ψυχεδελικές τρυπταμίνες, όπως η 4-AcO-DMT, η 5-MeO-DMT και η ψιλοκυβίνη, επιτρέποντάς της να δεσμεύεται στους υποδοχείς σεροτονίνης και να προκαλεί ψυχεδελικά αποτελέσματα.

Το DMT βρίσκεται φυσικά σε μια ποικιλία φυτών και έχει μακρά ιστορία ως το ψυχοδραστικό συστατικό στην αγιαχουάσκα, ένα πυκνό παραισθησιογόνο τσάι, το οποίο θεωρείται σημαντικό στοιχείο της σαμανικής παράδοσης στον Άνω και Κάτω Αμαζόνιο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ενδογενή παραγωγή του DMT στον άνθρωπο, συγκεκριμένα αν το DMT παράγεται στον εγκέφαλο.

Το DMT κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, οι οποίες είναι κατάλληλες για διαφορετικές μεθόδους κατανάλωσης και μεταβάλλουν τη διάρκεια της εμπειρίας. Το καθαρό DMT είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη ή στερεό, αλλά συνηθέστερα συναντάται ως κίτρινη-ροζ σκόνη ή στερεό. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μείγματα βοτάνων που ονομάζονται "changa".

 1. Άτμισμα/Κάπνισμα (DMT): Οι κρύσταλλοι DMT μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε πίπα ή μπονγκ ή να ατμιστούν με τη χρήση ατμιστών (vaporisers). To DMT στην κρυσταλική του μορφή συνδέεται συνήθως με το άτμισμα.
 2. Κάπνισμα (Changa): Το Changa είναι ένα μείγμα βοτάνων που περιέχει τόσο ένα εκχύλισμα που περιέχει DMT όσο και ένα εκχύλισμα που περιέχει αναστολέα μονοαμινοξειδάσης (MAOI) από φυτά. Ο συνδυασμός τoυ DMT και ενός MAOI βασίζεται στη χημική αρχή της αγιαχουάσκα, σύμφωνα με την οποία η προσθήκη ενός MAOI θα παρατείνει το ταξίδι. Το Changa μπορεί να καπνιστεί σε τσιγαριλίκι, πίπα ή μπονγκ
 3. Ενέσιμα: Το DMT πρέπει να χορηγείται με ένεση στη μορφή άλατος (φουμαρικό DMT).
 4. Κατάποση/στοματικό: Καταναλώνεται από το στόμα με τη μορφή ayahuasca ή pharmahuasca.

 

Το DMT είναι μια ψυχεδελική τρυπταμίνη. Είναι ένα αλκαλοειδές ινδόλης και έχει χημική δομή παρόμοια με τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Αυτή η ομοιότητα στη δομή μεταξύ του DMT και της σεροτονίνης του επιτρέπει να συνδέεται με τους υποδοχείς σεροτονίνης. Συγκεκριμένα το DMT δρα ως αγωνιστής του υποδοχέα 5-HT2A, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται και να διεγείρει μια απόκριση. Θεωρείται ότι ο αγωνισμός του υποδοχέα 5-HT2A παίζει σημαντικό ρόλο στις παραισθησιογόνες επιδράσεις του DMT. Ο υποδοχέας 5-HT2A συνδέεται με πολλά άλλα κλασικά ψυχεδελικά, όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD, και κατά συνέπεια αυτά τα ψυχεδελικά μπορούν συχνά να αναφέρονται ως σεροτονινεργικά ψυχεδελικά.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Το DMT δρα γρήγορα και τα αποτελέσματα παρατηρούνται συνήθως περίπου 2-5 λεπτά μετά την κατανάλωση και διαρκούν περίπου 15-20 λεπτά. Παρά τις βραχύβιες επιδράσεις του, το DMT είναι γνωστό ως ένα από τα πιο ισχυρά ψυχεδελικά. Οι υποκειμενικές επιδράσεις του DMT μπορούν συχνά να είναι σημαντικές, αλλά ποικίλλουν ανάλογα με τη δοσολογία. Αυτές περιλαμβάνουν: 
 

 1. Πρόκληση έντονων οπτικών μεταβολών και ψευδαισθήσεων, συγκεκριμένα πολύχρωμες και γεωμετρικές μορφές
 2. Βαθιές πνευματικές ή μυστικιστικές εμπειρίες
 3. Ποικίλες εναλλαγές στη διάθεση και τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων εμπειριών ευφορίας, ηρεμίας, φόβου και άγχους
 4. Αντιλαμβανόμενες συναντήσεις με εξωτερικές οντότητες, οι οποίες συχνά περιγράφονται ως ξωτικά.
 5. Μεταβαλλόμενη αίσθηση του χρόνου και του τόπου
 6. Αίσθηση αποπροσωποποίησης ή εξωσωματικής εμπειρίας
 7. Πιθανές ακουστικές ψευδαισθήσεις
 8. Ανάκληση ισχυρών αναμνήσεων


Φυσιολογικές επιδράσεις

Το DMT συνδέεται με χαμηλή τοξικότητα και μεταβολίζεται εύκολα από τον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν φυσιολογικές επιπτώσεις και σχετικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτές περιλαμβάνουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση και τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Η εξασθενημένη γνωστική και κινητική λειτουργία αποτελεί κίνδυνο για την προσωπική ασφάλεια και αποτελεί επιπλέον λόγο για την κατανάλωση του DMT σε ασφαλές περιβάλλον με νηφάλιο συνοδό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε υψηλές δόσεις υπάρχουν ορισμένες αναφορές για επιληπτικές κρίσεις, αναπνευστικές επιδράσεις και κώμα.
 

Το DMT, όταν καταναλώνεται με τη μορφή της αγιαχουάσκα, έχει μακρά ιστορία παραδοσιακής φαρμακευτικής χρήσης για πολλές αυτόχθονες φυλές σε όλο τον Κάτω και Άνω Αμαζόνιο. Οι θεραπευτικές δυνατότητες της αγιαχουάσκα ως θεραπευτικό εργαλείο στην ψυχοθεραπεία έχουν προκαλέσει σημαντικό κλινικό ενδιαφέρον και αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αναφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του εθισμού και της κατάθλιψης.

Η αυξανόμενη επικρατούσα εκτίμηση για το θεραπευτικό δυναμικό της αγιαχουάσκα (αφέψημα που περιέχει DMT) και άλλων κλασικών ψυχεδελικών έχει δημιουργήσει αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς το κατά πόσον το DMT έχει θεραπευτικό δυναμικό. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ομοιότητες μεταξύ του DMT και της ψιλοκυβίνης, σύμφωνα με τις οποίες το DMT είναι σε θέση να παράγει μια ανάλογη μυστικιστική εμπειρία με εκείνη της ψιλοκυβίνης. Προτείνεται ότι η ψιλοκυβίνη μεταβάλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα και επιτρέπει στον εγκέφαλο να επαναρυθμιστεί. Επομένως, τα πρόσφατα στοιχεία ότι το DMT προκαλεί αλλαγές στην ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτική αξία. Αυτές οι ομοιότητες υποδηλώνουν ότι το DMT μπορεί να έχει παρόμοιο θεραπευτικό δυναμικό με την ψιλοκυβίνη στη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Το DMT είναι ένα ισχυρό ψυχεδελικό ναρκωτικό και, όπως με κάθε ναρκωτικό, είναι σημαντικό να υπάρχει εκτίμηση τόσο για τους ψυχολογικούς όσο και για τους φυσιολογικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του.

Το DMT προκαλεί μια ιδιαίτερα ισχυρή ψυχεδελική εμπειρία που αποτελείται από έντονες οπτικές μεταβολές και ψευδαισθήσεις, παράλληλα με μεταβολές στο συναίσθημα και τη διάθεση. Η ένταση του ταξιδιού μπορεί να αποτελέσει συναισθηματική πρόκληση για ορισμένους ανθρώπους, προκαλώντας καταστάσεις πανικού, άγχους και παράνοιας. Για ορισμένους ανθρώπους το DMT παράγει μια εξωσωματική εμπειρία ή αποπροσωποποίηση, η οποία μπορεί να είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Παρόμοια με όλα τα ψυχεδελικά, οι ψυχολογικοί κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με το "set and setting", διασφαλίζοντας ότι τόσο η νοοτροπία σας είναι σταθερή και καλά προετοιμασμένη, όσο και ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές και ενθαρρυντικό. Ένας/μία νηφάλια συνοδός είναι ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας για τον μετριασμό της ψυχολογικής βλάβης.

Παρόμοια με άλλα ψυχεδελικά, το ιστορικό ψυχικών ασθενειών (όπως η σχιζοφρένεια, η ψύχωση και η διπολική διαταραχή) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας δυσάρεστης εμπειρίας και υπάρχει ο κίνδυνος το DMT να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ψυχεδελικών σε άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το DMT επηρεάζει το σύστημα σεροτονίνης και επομένως δεν πρέπει να λαμβάνεται σε κατανάλωση με άλλα φάρμακα που επίσης μεταβάλλουν το σύστημα σεροτονίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα αντικαταθλιπτικά και επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Συνταγογραφούμενα φάρμακα με σχετικό κίνδυνο:

 1. SSRIs
 2. Αντιψυχωσικά (αν και πολλά από αυτά θα μπλοκάρουν επίσης τις δράσεις του DMT)
 3. Οπιοειδή, ιδίως τραμαδόλη
 4. Αντιυπερτασικά
 5. Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος
 6. Αγγειοδιασταλτικά
   

Το DMT δεν πρέπει να αναμειγνύεται με αλκοόλ ή άλλες ουσίες και η κατανόηση των επιδράσεων και του μηχανισμού μπορεί να δώσει πληροφορίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την ανάμειξή του με άλλες ουσίες. Οι βασικοί συνδυασμοί φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγονται παρατίθενται παρακάτω:

 1. Το DMT δεν πρέπει να αναμιγνύεται με τραμαδόλη λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων
 2. Το DMT δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης και των αμφεταμινών 
 3. Το DMT δεν πρέπει να αναμειγνύεται με κάνναβη 
 4. Το DMT είναι ένα ισχυρό ψυχεδελικό και η ανάμειξή της με άλλα παραισθησιογόνα ενέχει τον κίνδυνο να κάνει το ταξίδι πιο έντονο 
 5. Το DMT δεν πρέπει να αναμειγνύεται με οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς σκοπούς και είναι γνωστό ότι δυνητικά αλληλεπιδρούν με αυτήν. Αυτό περιλαμβάνει όλα εκείνα που αναφέρονται παραπάνω 
   

Το DMT, μαζί με άλλα κλασικά ψυχεδελικά, δεν προκαλεί εθισμό. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί ανοχή με συχνή χρήση, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη δόση για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Η περίοδος ανοχής στο DMT δείχνει να είναι πολύ μικρή.

Το DMT είναι ένα ισχυρό ψυχεδελικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει μια γρήγορη και έντονη παραισθησιογόνο εμπειρία. Οι τεκμηριωμένες συμβουλές για τη μείωση της βλάβης μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό ορισμένων από τους σχετικούς κινδύνους.


Να είστε εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι
Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που σχετίζονται με το DMT. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείται η σωστή μορφή και μέθοδος κατανάλωσης, καθώς και η κατάλληλη δόση. Η ιδιαίτερα έντονη φύση του DMT καθιστά σημαντικό να γίνεται επαρκής προετοιμασία. Αυτό περιλαμβάνει την επίγνωση των ψυχολογικών και σωματικών επιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει το DMT. Η προετοιμασία συνδέεται επίσης με τη νοοτροπία του ατόμου.


Περιβάλλον και διάθεση (set and setting)
Η διάθεση (set) αναφέρεται στη νοοτροπία του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, των σκέψεων και των προσδοκιών του. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εμπειρία του ταξιδιού και γι' αυτό συνιστάται η κατανάλωση του DMT να γίνεται μόνο όταν το άτομο βρίσκεται σε θετική και σταθερή ψυχική κατάσταση. Το "περιβάλλον" αναφέρεται στο περιβάλλον και την κοινωνική κατάσταση στην οποία καταναλώνεται η ουσία. Το DMT πρέπει να καταναλώνεται σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, λόγω της έντασης του ταξιδιού και των πιθανών κινητικών διαταραχών.


Νηφάλιος συνοδός (Sitter)
Η παρουσία ενός νηφάλιου συνοδού συνιστάται ιδιαίτερα με το DMT. Ο/Η συνοδός μπορεί να παρέχει καθησυχασμό και υποστήριξη κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι. Η νηφαλιότητα του συνοδού είναι απαραίτητη και μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σαφήνειας και καθοδήγησης μέσα από τυχόν αποπροσανατολιστικές ή συγκλονιστικές εμπειρίες.
 

Παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος DMT;
Έχει υπάρξει εκτενής συζήτηση σχετικά με το αν το DMT παράγεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μεγάλο μέρος της συζήτησης έχει επικεντρωθεί γύρω από την επίφυση, ένα μικροσκοπικό όργανο στο κέντρο του εγκεφάλου, το οποίο είχε διαδοθεί από πολλούς ως ο πρωταρχικός παραγωγός της DMT. Ωστόσο, επί του παρόντος, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία παραμένουν πολύ περιορισμένα.
Έχουν ανιχνευθεί ίχνη στο ανθρώπινο αίμα και στα ούρα, υποστηρίζοντας την ιδέα της ενδογενούς παραγωγής του DMT στο ανθρώπινο σώμα. Αν και μια πρόσφατη μελέτη ανίχνευσε DMT στον επίφυση αδένα αρουραίων, δεν έχει υπάρξει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο στον επίφυση αδένα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια μεταγενέστερη μελέτη έδειξε ότι το DMT εξακολουθεί να παράγεται στον εγκέφαλο των αρουραίων μετά την αφαίρεση της επίφυσης, προσθέτοντας περαιτέρω φωτιά στη συζήτηση σχετικά με το αν η επίφυση είναι η πρωταρχική πηγή του DMT. Η κατανόηση της ενδογενούς παραγωγής του DMT στο ανθρώπινο σώμα και των πιθανών ρόλων της στη φυσιολογία παραμένει ένας υποβαθμισμένος τομέας και απαιτούνται εκτεταμένες περαιτέρω μελέτες.


Είναι το DMT και το 5-MeO-DMT παρόμοια;
5-MeO-DMT σημαίνει 5-μεθοξυ-N,N-διμεθυλοτρυπταμίνη. Ενώ μπορεί να μοιάζουν και να έχουν παρόμοια χημική δομή, προκαλούν διαφορετικές εμπειρίες και δεν πρέπει να συγχέονται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 5-MeO-DMT κάντε κλικ εδώ.
 

Πηγή: Drug Science